Hij kijkt me aan. Zonder met zijn ogen te knipperen, en met een lach op zijn gezicht spreekt hij de – voor mij – vernietigende woorden: “Er zijn drie heel belangrijke redenen waarom jij in dit vak niet zult slagen. 1: Je bent een vrouw. 2: Je bent een kleine vrouw. 3: Je bent een kleine vrouw met een Brabants accent.”

Ik ben met stomheid geslagen. Hoe reageer ik hierop? Zegt hij dit nu echt? Was dit een grap? Nee, dit was serieus! Nee, toch… dat kan niet… Of toch wel?

Ik werd die dag geraakt

Die ochtend, inmiddels zo’n 27 jaar geleden, was ik afgereisd naar Utrecht voor een gesprek met de directeur van een trainingsbureau. Een paar weken daarvoor had ik namelijk een superboeiende workshop bijgewoond over interculturele communicatie. Als onderdeel van mijn postdoctorale opleiding. Ik werd die dag geraakt. En wist zeker, ik wil dit ook! Dit is ZO anders dan lesgeven op de middelbare school (ik haalde op dat moment mijn eerstegraads lesbevoegdheid). Kleine groepen. Diversiteit. Openheid. Nieuwsgierigheid. Samen onderzoeken. Met eenvoudige oefeningen tot grootse inzichten komen. Waar dan weer de meest geweldige acties uit voortrollen. Wow. Ik vond het GEWELDIG!

Dus ik trok de stoute schoenen aan en nam contact op met het bureau dat deze workshop ontwikkelde en verzorgde, en vertelde hoe enthousiast ik was en dat ik graag eens wilde komen praten. Omdat ik wilde onderzoeken of dit ook iets was voor mij. En of er plek zou zijn voor mij binnen deze organisatie.

Mijn enthousiasme verdween als sneeuw voor de zon

Nou, ik was nog geen kwartier binnen en de woorden uit de eerste alinea van dit stuk werden al uitgesproken. Daar zat ik dus. Mijn enthousiasme en vastberadenheid verdwenen als sneeuw voor de zon. Het enthousiasme voor deze club was ik gelijk en definitief kwijt. Gelukkig vond mijn vastberadenheid om voor mijzelf het allerleukste werk te creëren de weg weer terug naar mij.

Ik was niet goed genoeg

En het allerergste is. Onder de verontwaardiging die ik voelde, geloofde ik ergens wat deze man zei. Ik was niet goed genoeg.

En wat hij niet wist, was dat ik aan de universiteit al jaren te horen kreeg dat ik mooi inhoudelijk werk opleverde, en dat mijn enthousiasme aanstekelijk werkte, maar dat ik me niet in de wetenschappelijke wereld kon vertonen met mijn eenvoudig taalgebruik. Ik behaalde mijn titel, maar voelde aan alles: Ik was niet goed genoeg.

Ik had een hekel aan lesgeven maar ik genoot van 4 HAVO

Ik werkte niet lang in het onderwijs maar ik zal NOOIT vergeten dat iedereen mij waarschuwde toen ik als beginneling 4 Havo voor mijn neus kreeg: “Dat is de ergste klas die je als starter kunt hebben. Dat zijn raddraaiers.” Maar ik GENOOT. Ik had een hekel aan het lesgeven. Ik vond de 5 VWO-klas die ik had rete-irritant. Maar die 4 Havo klas vond ik het einde. Die kids gebruikten geen ingewikkelde taal of zinnen om te zeggen wat ze bedoelden. Ze waren confronterend, bloedeerlijk en superduidelijk. De taal van mijn hart. Mijn mede-starters snapten mij niet. Je haalde toch niet voor niets je 1e graad? Dan ga je op het VWO lesgeven, dat MOET toch je ultieme doel zijn? Je voelt hem al aankomen. Ik dacht…: Ik ben niet goed genoeg.

Poep en pies

En de mensen die mij een beetje kennen, weten dat ik een enthousiaste flapuit ben. Die houdt van een grap en een grol. Een van mijn liefste vriendinnen zegt altijd: “Met Marlies gaat het altijd voordat je het door hebt ‘ineens’ weer over poep en pies.” Door haar en andere mensen die mij ECHT kennen enorm gewaardeerd, maar je kunt je zo voorstellen dat ik in de corporate wereld waar ik jaren vertoefde nogal eens als ‘aardig maar simpel’ werd betiteld. Ik hoorde vooral: Je bent niet goed genoeg.

“Ik heb een heeeeeel zwaaaaar levennnnn”

En voordat jullie nu op de achtergrond tijdens het lezen de eerste tonen van ‘Ik heb een heel zwaar leven’ van Brigitte Kaandorp horen inzetten… nergens voor nodig, want dit heeft mij ontzettend veel opgeleverd! Echt ontzettend veel.

Want, even los van het meer dan heugelijk feit dat ik die ‘ik ben niet goed genoeg’ gedachten een aantal jaar geleden definitief van mij af wist te schudden dankzij Creatrix®: mijn simpele taal, mijn oprechtheid, mijn duidelijkheid, mijn weigering ergens mooiere en duurdere woorden aan te geven dan nodig is maken mij de meest perfecte persoon die ik kan zijn.

Duidelijke taal

Het maakt dat ik een inspiratiebron ben voor mijn klanten. Dat ik ze weet te raken in het hart. Dat ik ze onder datzelfde hart moeiteloos een riem weet te steken. Niet met mooie woorden, maar in eenvoudige taal precies zoals het is. Taal waar je direct iets mee kan. Taal die geen twijfels geeft van ‘bedoelt ze nu dit of dit’. Duidelijke taal dus.

Iemand noemde mij een keer schaamteloos mijzelf. Het was niet bedoeld als compliment. Maar jeetje, wat was ik er blij mee. Want ja, hoe fijn is het als je jezelf mag en kunt zijn. Niet alleen in je privéleven, maar ook zakelijk. Als je klanten je online volgen en als ze dan voor het eerst ‘in het echie’ met je kennismaken en tegen je zeggen: “Jeetje, jij bent echt precies zoals je online bent. Het lijkt alsof ik je al heel lang ken.”

Afgehaakt of aangehaakt?

En tuurlijk, ik weet ook dat er genoeg mensen zijn die nooit live tegenover mij zullen komen te zitten omdat ze online compleet zijn afgehaakt. Maar inmiddels weet ik dat dat maar goed is ook. Want dan hadden we het niet met elkaar gekund. Daar had geen werkbare en vruchtbare samenwerking uit voort kunnen komen. En dat is toch zonde?

Degenen die dus live tegenover mij zitten, daarvan weet ik zo goed als zeker dat het goed zit. Dat we samen door een deur kunnen. Dat ik ze kan bieden wat zij nodig hebben. Dat ik de juiste persoon voor ze ben. En dat is supertof!

Laat jezelf zien, met alles erop en eraan!

En dit geldt ook voor jou! Als jij je laat zien zoals je bent. Of dat nu op je website is, in een flyer, in een random gesprekje op het schoolplein of tussen de schappen in de supermarkt, op je visitekaartje of op social media… Als jij je echt laat zien, met alles erop en eraan, dan leren mensen JOU kennen, JOUW expertise, JOUW werkwijze, wat JOU mens maakt en kunnen ze inschatten of ze met JOU willen samenwerken. Het moment dat de eerste stap dan in jouw richting wordt gezet, is het eerste schaap over de dam. Geloof mij.

Breng je boodschap in heldere, eenvoudige taal

Wees dus niet te voorzichtig. Zoek geen mooie woorden voor wat je te vertellen hebt. Laat jezelf zien, ook als je haar een keertje niet perfect zit (als ik had gewacht op de perfect hair day was ik NOOIT live gegaan). Breng je boodschap in heldere, eenvoudige taal die jouw doelgroep begrijpt. Zul je zien wat DAT oplevert. Dat beloof ik je.

Oh ja, en niet vergeten: JIJ bent MEER dan GOED genoeg. Altijd.

De Magische MindsetBox

Ben jij op zoek naar een super easy, en ook nog eens leuke, manier om jouw mindset in no-time te switchen? Wil jij jouw dag vol energie starten met een liefdevolle, krachtige uitnodiging om alles dat op je pad komt vanuit een nieuw – en dus positief – perspectief te bezien? Ben jij eraan toe je onzekerheid en twijfel voor eens en altijd goodbye te zeggen en vol vertrouwen verder te bouwen aan JOUW beste leven en die droompraktijk?

Dan is deze Magische Mindset Box voor jou!