De eigenwijze kindercoach voor mij zei: “Ik geloof echt in wat je mij hebt geleerd. Maar ja, ik ben nu eenmaal eigenwijs”, en terwijl deze kersverse kindercoach haar woorden uitspreekt kijkt zij mij enigszins uitdagend aan. Nieuwsgierig naar mijn reactie. En die krijgt ze. Want, ik ben een ietsiepietsie verbaasd. Sterker nog, ik ben even van mijn stuk gebracht.

Zij startte haar praktijk, en er gebeurde… niets

We hebben namelijk nog niet zo lang geleden samen drie maanden gewerkt aan haar kindercoachpraktijk. Ze stond te trappelen van ongeduld om klanten te ontvangen toen ze klaar was met haar opleiding. Ze opende haar praktijk, maar er gebeurde niets. Ze had een website gemaakt, zakelijke FB-pagina de lucht in geslingerd. Een Instagram-account zelfs. En er kwam geen klant. Na een jaar was de maat vol en haar bankrekening nagenoeg leeg dus klopte zij bij mij aan.

Samen kwamen we al snel tot de conclusie dat het verhaal dat zij aan de buitenwereld vertelde niet echt aantrekkelijk was voor toekomstige klanten. En dat de frequentie waarin zij haar posts op social media plaatste (soms gingen er weken van stilte voorbij) niet zo veel zoden aan de dijk zette.

De eerste klant diende zich aan

Niets aan de hand, want met mijn tips ging zij enthousiast aan de slag. Deed alles wat ik haar leerde. Happy met haar nieuwe websiteteksten. Lekker zichtbaar op social media met mijn social-mediakalender. En met regelmaat ging zij de boer op in het echte leven, ook daar liet zij van zich horen. Er kwamen steeds meer reacties. En zowaar, de eerste klant diende zich aan. Over the moon, was ze! En terecht.

Tot ik haar dus een half jaar later weer spreek. Het was bij die ene klant gebleven. Ze snapte er niets van. Ze baalde. Ze wilde haar portie al aan Fikkie geven.

Ik ben een eigenwijze kindercoach, he

Een paar vragen over haar bezigheden in de afgelopen zes maanden en een snelle scan van haar site en socials deed ook bij mij de moed in de schoenen zinken. Waar waren die weergaloze teksten gebleven? Waar toverde ze die agenda met al die verschillende cursussen, trainingen en workshops ineens vandaan? En was ze direct na onze samenwerking onder een steen gekropen ofzo? Haar tijdlijn was maagdelijker wit dan de heilige maagd Maria. Zo ook haar agenda dus. En toen dus die uitspraak: “Ik ben eigenwijs he”. Mijn broek zakte af.

Er is een verschil tussen eigenwijs en dom

Even vooropgesteld: ik HOUD van eigenwijze kindercoaches. Echt. Ik ben zelf namelijk ook rete-eigenwijs. Heel frustrerend voor de coaches die mij in begeleiding hebben of hebben gehad. Ik ben de eerste die het toegeeft. Maar er is een verschil tussen eigenwijs en dom.

Het zou tof zijn als…

Natuurlijk, er is niets zo tof als je praktijk voeren op een manier die helemaal bij jou past. Ik doe het zelf ook en zou jou niet anders aanraden. Er is ook niets zo gaaf als vanuit flow je social-mediaposts eruit knallen in plaats van dwangmatig met plannen en schrijven bezig zijn. En, er is ook weinig zo leuk als de inspiratie en geniale ideeën (ik ben ervan overtuigd dat alle ideeën in potentie geniaal zijn) de vrije loop te laten en er eens een compleet nieuw aanbod in te slingeren zonder het twintig keer strategisch te overdenken.

Zet eerst de basis heel solide neer

Maar, maar, MAAR… doe dit alsjeblieft NADAT je de boel heel solide hebt neergezet. Zorg ervoor dat dit basis strak staat. En natuuuuuurlijk op je eigen manier. Maar maak daarbij wel dankbaar gebruik van een aantal business strategieën waarvan we WETEN dat ze werken. Zou toch dom zijn als je die laat liggen, niet?

Kijk, behoor jij tot een van de gelukkigen (en ja, die voorbeelden ken ik ook) die zo vol passie aan alles en iedereen weet te vertellen wat je doet en stromen de klanten als vanzelf vanaf dag 1 binnen? TOP! Houden zo. Als het werkt, werkt het. Punt.

En als de klanten dan komen… dan is het tijd om te gaan spelen!

Maar als dat nu niet het geval is he. Als je na het openen van je kindercoachpraktijk geen enkele klant over de drempel hebt gekregen. Wees dan niet eigenwijs. Ga dan eerst doen wat je moet doen. Houd dat een tijd vol. Zorg dat je die eerste klanten krijgt. En dan komt vanzelf het moment waarop je voelt: ‘He, het lijkt wel alsof de klanten nu vanzelf beginnen te komen’. En dat, DAT is het moment om te gaan spelen. Echt waar. Niet eerder. En als je heel consequent en slim zaait, zaait, zaait… dan is komt dat speelkwartiertje sneller dan je denkt!

De Magische MindsetBox

Ben jij op zoek naar een super easy, en ook nog eens leuke, manier om jouw mindset in no-time te switchen? Wil jij jouw dag vol energie starten met een liefdevolle, krachtige uitnodiging om alles dat op je pad komt vanuit een nieuw – en dus positief – perspectief te bezien? Ben jij eraan toe je onzekerheid en twijfel voor eens en altijd goodbye te zeggen en vol vertrouwen verder te bouwen aan JOUW beste leven en die droompraktijk?

Dan is deze Magische Mindset Box voor jou!