Daar staat hij. Op het schip. Grote grijns. Vol verwachting. Uit op avontuur. Een enorme, maar dan ook echt enorme tas op zijn rug. Met voor 6 weken spullen. 16 Jaar is hij geworden deze week. 6 Weken gaat hij op reis. Op een enorme tweemaster zeilt hij van Harlingen naar de Azoren en terug.

En ik sta op die kade. Dankzij Corona, met man en dochter, op gepaste afstand van andere ouders die hun kind afzetten. Vanaf nu zijn het 6 weken lang trainees. Ze leren 6 weken lang varen, daar ergens op die grote oceaan. In de tussentijd werkt hij aan een eindexamenopdracht voor volgend schooljaar. Dankzij de gepaste afstand kan ik op de wangen van andere moeders alleen dat vermoeden wat ik over mijn wang voel stromen. Wat ben ik trots. Wat hebben we hier naar uitgekeken. Wat heb ook ik staan van trappelen van ongeduld tot hij kon gaan. En wat vind ik het spannend. Wat wil ik graag dat hij blijft. Wat vind ik het eng 6 weken op de oceaan dobberen. Wat ga ik hem missen.

Het grote loslaten is begonnen

De hele dag en avond krijg ik berichtjes. In vele staat iets over ‘het grote loslaten is begonnen’. Elke keer als ik het lees realiseer ik me dat dat het precies is. Toch komt het ook elke keer als verrassing. Want zo heb ik het niet gevoeld in die anderhalf jaar voorbereiding.

Ook bewonderende berichtjes: ‘Wat mooi dat jullie je zoon dit gunnen’, niet zelden gevolgd door een ‘ik zou het niet kunnen’.

En dat laatste, dat laatste zegt ZO veel.

Om los te laten moet je eerst stevig beetpakken

Want weet je, ik geloof dat je om iets los te kunnen laten het eerst stevig moet beetpakken. Ik kan HEEL stevig beetpakken. Koesteren, genieten, verzorgen, doorgronden, met tanden op elkaar als het moet doen wat nodig is om bij te sturen. En van daaruit, wetende dat ik alles heb gegeven, kan ik in vertrouwen loslaten.

Makkelijk? Nee!

Ronduit doodeng soms? Ja!

Ben ik zo’n ideale moeder? Oeps, nee!

Is alles bij ons altijd pais en vree? Uhhhh, wil je het antwoord hierop echt weten?

Je kunt alleen maar een retegoede praktijk neerzetten als je…. loslaat

Maar goed, dat loslaten dus. Zo gaat het niet alleen met je kinderen maar ook – zoniet zeker – met je business en met de klanten die je in je praktijk krijgt. Je kunt alleen maar een retegoede praktijk neerzetten als je alles stevig vastpakt… en vervolgens weer loslaat.

Laat je klanten in vertrouwen los

Vaak wordt mij de vraag gesteld hoe je gezinnen voor langere tijd aan je bindt. Of het werken in pakketten daarvoor een handige oplossing is. En ja, het werken in pakketten is een perfecte manier om het commitment van ouders en kinderen voor langere tijd te krijgen. En laten we wel wezen, dat commitment is DE manier om jezelf en het kind alle ruimte te geven om een traject zo goed mogelijk te laten verlopen. Absoluut.

Maar als je kiest voor werken in pakketten omdat je bang bent dat je eigen portemonnee anders te leeg blijft, of als je stiekem bang bent dat het kind niet zonder jou kan en je het daarom zo lang mogelijk aan je wilt binden… dat kan niet de bedoeling zijn!

Hoe zou het zijn als je de ouders en die kinderen bij jou in de praktijk het vertrouwen gaf dat ze zo snel mogelijk weer zelf verder kunnen? Nadat jij ze – kort en bonding – stevig aan de hand hebt genomen? Om ze vervolgens met liefde en vertrouwen weer los te laten…. En dan mag jij erop vertrouwen dat ze vanuit dat vertrouwen weer bij jou terugkomen. Als dat nodig is. Hoe cool is dat!

Laat je omzetdoel in vertrouwen los

Omzetdoel bepalen? Tuurlijk, wel zo handig om een doel te hebben waarop je je acties heel gedegen kunt afstemmen. Als je precies weet hoeveel je wilt/moet verdienen om je leven te leiden. Als je precies weet hoeveel klanten daar tegen welke prijs tegenover moeten staan. Als je precies weet hoeveel nieuwe klanten je dan elke maand of week moet kunnen verwelkomen in je praktijk. Als je precies weet wat je moet doen om die klanten ook daadwerkelijk te krijgen. Wel zo handig om dit heel goed te doorakkeren zodat je weet of jouw doelen haalbaar zijn. Even zo handig om het vervolgens…. los te laten. Zodat je uit vertrouwen je klanten kunt uitnodigen met jou samen te werken, en niet met een ‘tanden op elkaar en door’-energie je klanten probeert binnen te hengelen.

perfect imperfect

Ontwikkel je iets nieuws voor je praktijk? Een training, een workshop, nieuwe website of een online leeromgeving. Ga er dan helemaal voor. Pak elk facet beet. Onderzoek het, zet een heel goede basis neer, kijk wat er nodig is, geef niet op, schaaf bij, pak door en… zodra het kan… en dat kan VOORDAT het perfect is… laat je het los. Gooi je het de wereld in. Perfect imperfect. Vanuit vertrouwen. Vertrouwen dat de intentie en de kracht die het moet hebben ook daadwerkelijk heeft. Dat jouw toekomstige klanten die intentie zullen voelen en daardoor aangetrokken worden. Iets met ‘better done than perfect’.

Eigen koers varen

En ja, dat is vaak doodeng. Vertrouwen op iets dat nog niet ‘af’ is. Die 16-jarige wilde de loopplank oplopen met die enorme tas met slechts 1 hengsel over zijn schouder… ik zag hem het water al inkukelen. Tussen wal en schip met 120 liter bepakking op zijn rug. Ik maakte al een beweging naar voren, mijn mond begon de woorden te vormen ‘pas op’, toch beet ik op mijn lippen. En gelukkig had hij het zelf door… dus kwam het ‘vanzelf’ goed.

Hij is nog niet ‘af’, hij is nog niet ‘perfect’, hij is nog niet ‘volwassen’, maar het is wel tijd om de wereld te gaan ontdekken en zich te gaan ontwikkelen. Los van ons. Zijn eigen koers varen. Doodeng maar wel nodig.

Die website de lucht inslingeren zonder tig checks en feedbackrondes van partner en vriendinnen: doodeng!

Dat ene blog ‘zomaar’ online zetten zonder aller aller allerlaatste check op typo’s: doodeng!

Die workshop die je ontwikkelde aan de man brengen: doodeng!

Jezelf laten zien aan de hele wereld: ‘hier ben ik met mijn praktijk en dit kan ik voor jullie betekenen’: doodeng!

Je kan het, echt!

Hoe eng ook, laat je niet door je angst tegenhouden. Echt, je kan het. Geloof mij! Pak het stevig beet. Zet de basis heel stevig neer. Doe wat nodig is. En dan, laat dan vanuit vertrouwen los en ga. Dan gebeuren er mooie dingen, dat beloof ik je!

De Magische MindsetBox

Ben jij op zoek naar een super easy, en ook nog eens leuke, manier om jouw mindset in no-time te switchen? Wil jij jouw dag vol energie starten met een liefdevolle, krachtige uitnodiging om alles dat op je pad komt vanuit een nieuw – en dus positief – perspectief te bezien? Ben jij eraan toe je onzekerheid en twijfel voor eens en altijd goodbye te zeggen en vol vertrouwen verder te bouwen aan JOUW beste leven en die droompraktijk?

Dan is deze Magische Mindset Box voor jou!