“Het cliché: waar de ene deur sluit, gaat de ander open, is echt waar. Misschien dat ik hiermee andere coaches kan inspireren.”

Danielle van den Burg, Hartenwijs Kindercoachpraktijk, reageert hiermee op mijn blogreeks. Ze blijkt ook nog eens brusjescoach te zijn. En in Leiden te zitten (ik woon zelf in Leiden en dacht daar elke coach te kennen, maar niet dus). Genoeg reden om haar te bevragen. Want hoe komt een beleidsadviseur bij de Immigratie en Naturalisatiedienst tot een overstap naar kindercoaching?

Ik wilde kinderarts worden, maar ik was waardeloos slecht in alle exacte vakken

“Die droom voert eigenlijk heel ver terug. Ik wilde altijd al met kinderen werken. Kinderarts worden, dat zag ik helemaal voor me. Maar, ik was echt waardeloos slecht in alle exacte vakken. Dus ging ik geschiedenis doen.”

Waar ligt mijn hart?

Toen Danielle jaren later te maken kreeg met een reorganisatietraject kwam de vraag weer naar boven: “Wat wil ik nu echt, wat kan ik en waar ligt mijn hart? En toen kwamen de kinderen weer op. Ik ben een kindercoachopleiding gaan doen en startte direct daarna mijn praktijk. En dat is vandaag 3 jaar geleden.”

Helemaal klopt dit niet, blijkt later in ons gesprek. Want Danielle kon niet wachten tot het afronden van haar opleiding. Zij startte al met haar eerste klanten voordat zij haar diploma in handen had en een bezoekje aan de Kamer van Koophandel bracht.

Met de veiligheid van een vaste baan bouwen

“Ik heb nooit zonder klanten gezeten. Ook in het allereerste begin niet. Ik deed het coachen de eerste twee jaar nog naast mijn vaste baan. Met de veiligheid van die vaste baan, eerst 4 dagen, daarna 3, ben ik gaan bouwen aan mijn eigen praktijk. Op een gegeven moment ging het niet meer. Ik was ook de avonden en in het weekend aan het werk. Toen ben ik vol voor mijn praktijk gegaan.”

Danielle was vanaf dag een actief op Facebook, kreeg al snel aanvragen via FB-messenger. En het laatste jaar is zij veel bezig met instagram. Zij investeerde in een goede website. Schreef haar teksten. Vroeg aan ouders wat aansprak. En liet haar website bouwen: “Ik dacht, dat moet ik uit handen geven. Beter er in te investeren dan zelf aan te modderen.”

Verder gaat zij, naar eigen zeggen, niet zo veel de boer op. “Uiteindelijk als het gaat lopen, dan gaat het viavia. Op het schoolplein.”

Je groeit zelf mee

En zo groeide haar praktijk Hartenwijs Kindercoaching, waar zij kinderen en pubers en hun ouders helpt hun eigen kracht, hun eigen kwaliteiten, hun eigen unieke ik te vinden. “Ik merk dat de focus in de loop van de tijd verschuift. Mijn oudste is nu een puber. In de praktijk krijg ik ook steeds meer pubers, terwijl ik daar in het begin helemaal niet zo veel mee had. Je groeit er dus in mee.”

Een vergeten groep kinderen

Danielle heeft drie kinderen, waarvan de middelste autisme heeft. Zij liep er altijd tegenaan dat er wel veel begeleiding was voor kinderen met autisme, maar niet voor de broers en zussen. Met alle bezuinigingen van de afgelopen jaren is de begeleiding die er was veelal wegbezuinigd. Dus daar is een enorm gat gevallen.: “Daarom ben ik het zelf gaan doen. Dit is echt een vergeten groep kinderen. Deze kinderen cijferen zichzelf weg. Er is dus heel veel behoefte aan begeleiding.”

Laat de kans niet voorbijgaan omdat je onzeker bent over geld

Danielle bruist van de energie. Niets is haar te gek. Hoewel ze de financiële kant echt wel eens spannend vindt, heeft zij vooral vertrouwen. Hoe doet zij dat?

“Ik heb het geluk dat ik een man naast mij hebt die mij steunt. ‘Als hier jouw hart ligt, doe het dan, laat de kans niet voorbijgaan omdat je onzeker bent over geld.’ Het helpt ook dat ik weet dat ik ook wel met wat minder kan. En verder is het gewoon doen. En genieten van wat je doet. Het voelt nooit alsof ik naar mijn werk ga. Ik word ’s ochtends wakker, huppakkee, het is alleen maar leuk. Ik geniet ervan om die kinderen weer op de rit te krijgen. Meestal is 6 sessies genoeg. Zo snel verandering zien, een kind weer zien groeien. Daar kan ik alleen maar van genieten.”

Ik ben gewoon heel eigenwijs

Danielle verzamelt wel mensen om zich heen om te sparren. Maar een beroepsvereniging of samenwerking met de gemeente, daar doet ze niet aan: “Ik ben gewoon heel eigenwijs. Ik doe echt mijn eigen ding. En voor de ouders in mijn praktijk is het nog nooit een probleem geweest dat ik niet word vergoed.”

De succes-TIPS! van Danielle

Welke tips heeft Danielle voor andere coaches?

  • Zoek een business buddy, of stap in een mastermind groep. Zoek mensen op die in hetzelfde schuitje zitten als jij waar je mee kunt sparren. Die weten waar je het over hebt. Waar je al je vragen kunt voorleggen.
  • Vertrouw op jezelf. Vertrouw erop dat het gaat lopen. Want zodra je dat vertrouwen niet hebt, dan gaat het ook echt niet gebeuren.
  • Geef het de tijd. Soms lijkt het alsof het niet gaat lukken. Maar vaak ben je eerst aan het zaaien voordat je kunt oogsten. Het moet groeien.
  • Ga niet de een na de andere opleiding doen. Vertrouw op je eigen ervaring, kennis en kunde. En doe het gewoon.
  • Trek je eigen plan. Door vooral wat je leuk vindt, en volg daarbij je eigen hart.
  • Doe wat je gevoel je ingeeft, en ga daar niet te veel over nadenken. Zodra je in dat hoofd zit, dan komt het meestal niet goed. Dus, doe het gewoon.

Tot slot heeft Danielle nog twee boekentips: “De eigenwijsheid van het kind. Dat is mijn bijbel. Daar heb ik al zoveel kinderen mee geholpen. Een boek met mooie, heel bijzondere visualisaties. En de helende gedichten van Carola de Koning. En vertrouw verder op jezelf, en doe wat er in je opkomt!”

Ik hoop dat het verhaal van Danielle je heeft geïnspireerd. En, heb je vragen? Reageer dan gerust. Dat kan onder dit bericht of via: info@jouwsuccespraktijk.nl of 06 43 40 86 81.

Ik hoor graag van je!

Marlies van der Hout, Jouw succes-PRAKTIJK!

De Magische MindsetBox

Ben jij op zoek naar een super easy, en ook nog eens leuke, manier om jouw mindset in no-time te switchen? Wil jij jouw dag vol energie starten met een liefdevolle, krachtige uitnodiging om alles dat op je pad komt vanuit een nieuw – en dus positief – perspectief te bezien? Ben jij eraan toe je onzekerheid en twijfel voor eens en altijd goodbye te zeggen en vol vertrouwen verder te bouwen aan JOUW beste leven en die droompraktijk?

Dan is deze Magische Mindset Box voor jou!