Geschikt

Geschikt…? Het stoom komt uit mijn oren. Ik voel de spanning in mijn lijf. En ben er helemaal klaar mee. Maar dan ook echt helemaal. Iets sneller dan nodig, met een verbeten trek op mijn gezicht en een ferme pas, breng ik de kids naar school. Ik duw ze naar binnen, ren weer naar buiten, stap op mijn fiets en 20 minuten later ontvang ik mijn eerste klant van de dag. 

En ik denk alleen maar… 

HOE KAN IK OOIT BEWEREN DE BESTE KINDERCOACH EVER TE ZIJN ALS IK NET MIJN EIGEN KIDS ZATTER DAN ZAT WAS?

Ben ik wel geschikt voor dit vak?

This was me, zo’n jaar of 10 terug. En dit gebeurde niet 1 x, maar regelmatig. Hoe vaak ik me wel niet heb afgevraagd of ik wel geschikt was voor dit vak… om die keren te tellen heb ik wel heel veel handjes nodig…

En ik dacht serieus dat ik de enige was met die struggle. Al die andere coaches om mij heen leken het allemaal zo lekker voor elkaar te hebben. Alles onder controle. Thuis de boel op orde. De leukste kinderen. Gezellige, super smooth lopende ochtendrituelen. Kids naar bed brengen, ook altijd een groot feest (maar dan echt). En oh ja, die koters hadden natuurlijk nooit ruzie, gedroegen zich voorbeeldig in de supermarkt en aten vol enthousiasme natuurlijk altijd alles op dat hun liefhebbende moeder ze voorschotelde.

Zeg eens eerlijk? Herken je dit stiekem? Twijfel jij ook met regelmaat of je wel geschikt bent voor dit vak?

THINK AGAIN

Mens of superwoman?

Super kritisch zijn wij op onszelf. En we vergeten dat we als kindercoach niet alleen professional maar ook gewoon mens zijn. Mens, moeder, dochter, vriendin, partner, en dus kindercoach. Allemaal rollen waarin we veel van onszelf eisen. Hoe hoog ligt de lat? Weet je wat, nog een tikje hoger… ja joh, kan best!

We duwen onszelf op een sokkel van onmetelijke hoogte en zijn dan oprecht verbaasd als we daar met regelmaat vanaf pleuren. Super zonde. Niet nodig. Behoorlijk destructief voor ons zelfbeeld. En niet helpend voor ons imago als professional, believe me.

Begrijp mij niet verkeerd, dit is allesbehalve een pleidooi om in je praktijk de perfecte coach te spelen en thuis de boel volledig uit de hand te laten lopen. Laat dat duidelijk zijn. Maar zeg nou eens eerlijk, als jij op zoek zou gaan naar een coach. Voor jezelf of voor je kind. Wat voor iemand zoek je dan?

Een liefdevol en professioneel maar vooral echt mens, of een superwoman?

Gehoord, gezien en… erkend.

We vergeten veel te makkelijk dat het feit dat je zelf af en toe uit de bocht vliegt (jaja, er zitten grenzen aan, maar je begrijpt hopelijk het punt dat ik wil maken) jou juist de meest geloofwaardige begeleider ever maakt voor jouw klant. Want de moeder van jouw klant wil maar 1 ding: zich gehoord, gezien en erkend voelen in haar struggle. En dat is nou eenmaal vele malen makkelijker als die professional tegenover haar haar begrijpt. Maar dan ook echt begrijpt. Als die professional tegenover haar, jij dus, weet wat zij meemaakt. Dat jij niet alleen weet hoe het is maar dat je het ook volledig kan voelen. Omdat je er zelf doorheen bent gegaan, en misschien nog steeds wel eens gaat. Dat wekt vertrouwen, een band, geloofwaardigheid. “Jij snapt mij”, dat is de gedachte die als een zucht van verlichting door het hoofd of over de lippen van jouw klant mag gaan. En dat, dat is goud waard.

Check

De enige check die je hierop hoeft te doen is of jij – als jij hetzelfde hebt doorgemaakt als jouw klant – echt de juiste persoon bent. Want lig jij op dit moment in een afschuwelijke vechtscheiding die je helemaal lamlegt, dan is het misschien niet zo’n goed idee anderen daar op dit moment bij te begeleiden. Worstel jij nog dagelijks met de gevolgen van een recente burn-out, krab je dan even heel goed achter de oren of jij de beste coach bent voor vrouwen die uit een burn-out opkrabbelen. Word jij nog dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van je pestverleden en brengt het minste of geringste je uit je evenwicht, gun jezelf dan alsjeblieft heling op dat stuk voordat je kids gaat coachen die gepest worden.

Maar kun jij met zekerheid zeggen dat jij jouw toekomstige klant meer dan een flink aantal stappen voor bent in zijn/haar ontwikkeling. Ben jij bovendien goed geschoold en weet je dus als geen ander wat het vak kindercoaching inhoudt en hoe jij die kids en ouders het aller aller beste kunt begeleiden.

Ja!

Laat je dan alsjeblieft niet tegenhouden door een onzekerheid hier of daar omdat je nu eenmaal niet alleen die geweldige, ambitieuze, zelfverzekerde kindercoach bent die af en toe haar portie aan Fikkie zou willen geven en in een hoekje gaan zitten jammeren van onzekerheid, maar ook gewoon MENS.

(Oh, en heb jij nou ook van die ervaringen? Van een gillend kind in de supermarkt terwijl er net een klant tussen dezelfde schappen staat… of dat de spaghetti rond je oren vliegt en je serieus mag overwegen de muur opnieuw te witten en je flink gaat twijfelen aan je opvoedkwaliteiten… of dat je op school moet komen omdat je kind een ander kind de bodem van de zandbak van dichtbij heeft laten bekijken… of…. ah toe, wil je met mij dit soort leuke, hilarische momenten delen? En ja, bovengenoemde voorbeelden zijn uit eigen dagboek)

Lees ook eens dit blog of luister naar mijn Podcast voor meer inspiratie!

De Magische MindsetBox

Ben jij op zoek naar een super easy, en ook nog eens leuke, manier om jouw mindset in no-time te switchen? Wil jij jouw dag vol energie starten met een liefdevolle, krachtige uitnodiging om alles dat op je pad komt vanuit een nieuw – en dus positief – perspectief te bezien? Ben jij eraan toe je onzekerheid en twijfel voor eens en altijd goodbye te zeggen en vol vertrouwen verder te bouwen aan JOUW beste leven en die droompraktijk?

Dan is deze Magische Mindset Box voor jou!