Mijn telefoon piept al de hele middag. En op de fiets naar huis zie ik overal vlaggenstokken met de welbekende tas eraan. De een na de andere geslaagde kanjer. Het is tijd voor feest, feest en nog meer feest voordat de rest van hun toekomst begint: studie, werk of een tussenjaar om te gaan backpacken in verre oorden.

Wat het ook wordt, de verwachtingen zijn hooggespannen. Voor de een blijkt over een tijdje de keuze de beste ‘ever’, voor de ander blijkt datgene waar reikhalzend naar werd uitgekeken niet de ‘dream come true’. En, wat dan?

Heb je dit zelf meegemaakt, of ken je iemand die hier voor heeft gestaan, dan weet je dat dit geen grappig moment is. Je weet dan ook dat de oplossing is evalueren en heroriënteren: opnieuw ten rade gaan bij jezelf waar jij gelukkig van wordt, onderzoeken welke opleiding, wat voor soort werk of welke reisbestemming hierbij past, en daar dan actie op ondernemen.

Jouw droom

Ja, leuk Marlies, maar wat heeft dit nou met mij en mijn praktijk te maken?

Heel eenvoudig: als je voor jezelf begint, een eigen praktijk gaat opzetten, heb je ook zo je dromen. Je mijmert er misschien al jaren over. In gedachten zie je de klanten in en uitgaan. Heb je een prachtige praktijkruimte waar jij en je klanten zich thuis voelen. De gesprekken kosten geen energie, ze leveren energie op! Elke dag bij het opstaan, sta jij te trappelen van ongeduld.

Wat als het vies tegenvalt?

Maar, wat als dat vies tegenvalt? Wat als jij vol passie en energie begon maar inmiddels de wekker nog een keer extra laat snoozen. Wat als jij bij een blik op je agenda moedeloos wordt als je de gaten erin ziet. En die ene klant die er in staat…. Daar heb je eigenlijk helemaal geen zin in.

Is dit raar? Nee!

Gebeurt dit alleen jou? Zeker niet!

Komt dit ooit goed? Jazeker!

Eerlijkheid is key

Ook hier geldt dat dit geen grappig moment is. En ook in deze situatie geldt dat je maar een ding te doen hebt: evalueren en heroriënteren. En daarbij HEEL eerlijk zijn naar jezelf.

Waarom loopt het zoals het loopt? Heb je echt wel alles eruit gehaald om er een succes van te maken?

Is het antwoord nee, en weet je zeker dat je nog steeds dezelfde droom hebt als toen je begon? Geef jezelf dan een trap onder je bevallige achterste en maak een plan. Maak een plan en voer het uit. Van begin tot eind. Totdat het een succes wordt.

Is het antwoord ja, heb je er alles aan gedaan maar twijfel je of je de juiste keuze hebt gemaakt? Dan ga je heroriënteren:

Dacht ik dat ik heel graag met kinderen met leerproblemen wilde werken, maar gaat mijn vlammetje eigenlijk branden van het begeleiden van kids met faalangst? Of misschien werk ik liever met de moeders, in plaats van met de kids zelf? Of ligt mijn passie bij sessies met pubers in plaats van 8-jarigen? En zo zijn er nog heel veel varianten te bedenken.

Zijn de omstandigheden optimaal? Werk ik in de juiste omgeving, met de juiste materialen of heb ik nog meer kennis en ervaring nodig? Etc.

Hoeveel lef heb jij?

Kortom, onderzoek waar jouw hart naar uitgaat (en dat kan zomaar veranderd blijken), breng helemaal in kaart wat dit betekent voor jouw praktijk en welke veranderingen je door te voeren hebt. En dan: maak een plan en voer het uit. Van begin tot het eind. Helemaal. Je zult zien dat het stukken makkelijker wordt je praktijk tot een succes te maken, als jij echt eerlijk naar jezelf kunt zijn EN het lef hebt de keuzes te maken die daar bij horen.

Veel succes!

De Magische MindsetBox

Ben jij op zoek naar een super easy, en ook nog eens leuke, manier om jouw mindset in no-time te switchen? Wil jij jouw dag vol energie starten met een liefdevolle, krachtige uitnodiging om alles dat op je pad komt vanuit een nieuw – en dus positief – perspectief te bezien? Ben jij eraan toe je onzekerheid en twijfel voor eens en altijd goodbye te zeggen en vol vertrouwen verder te bouwen aan JOUW beste leven en die droompraktijk?

Dan is deze Magische Mindset Box voor jou!