Investeren

Investeren? Ik scheet bagger en heel heel heel veel kleuren stront. 2011 was het. Mijn baan opgezegd. Me. Mevrouw behoefte aan zekerheid to the max. Alleen al bij de gedachte aan dat inkomen dat wegviel… amai!

Op een van mijn eerste dagen als ‘zelfstandig ondernemer’ ging ik op pad voor een verjaardagscadeau voor manlief. Naar Noordwijk, een spiri zaakje in de passage. Want hij wilde een meditatiekussen. Ik stap die passage binnen en mijn oog valt op een paspop in de etalage van een zaak met alleen maar leren kleding. En ik zie… dat groene jasje. Dat droomjasje. Ik had al eerder de wens gehad voor een leren jasje, maar bij de blik hierop… werd die wens een niet te stuiten verlangen.

Je begrijpt dat ik never nooit niet dat jasje zou kopen. Wat denk je wel niet, Marlies van der Hout. Je hebt net je baan opgezegd. Je hebt niets nodig. Je hebt geen inkomsten. En weet je wel wat dat kost een leren jasje???

Doen wat ik moest doen.

Dus braaf dat andere zaakje binnen om het verjaardagscadeau te scoren. Maar op de terugweg… zag ik in die andere zaak ook nog een groot bord dat het uitverkoop was. Je raadt het al… ik ging toch maar even binnen.

Nog geen 20 minuten later stond ik buiten. Met een kloppend hart. Van vreugde en van angst. Ik had potjandriedikkeme dat jasje gekocht. En uitverkoop of niet, het was een rib uit mijn lijf van hier tot Tokyo. Maar alles in mijn schreeuwde dat het beste cadeau was dat ik mijzelf kon doen. Een onnodige aanschaf waar ik super blij van werd, als markering van de start van mijn zelfstandig ondernemerschap.

Oh ja, en ik zwoor er minstens 10 jaar mee te doen zodat de prijs over de jaren heen nog een beetje goed te praten zou zijn. 😉

Investeren in mezelf

We zijn inmiddels bijna 11 jaar verder. En – hoewel ik het niet super vaak draag – ik ben tot op de dag van vandaag zielsgelukkig met mijn jasje. Dit jasje op deze foto hier. ‘Toevallig’ had ik het gisteren aan tijdens met fotoshoot met Prisca Visser.

Ik ben niet alleen blij met het jasje. Ik ben ook blij dat ik die ene dag al iets deed dat zo buiten mijn comfortzone lag: investeren. In dit geval investeren in mijzelf. En daarmee leerde ik minstens zo makkelijk investeren in mijn bedrijf. In opleiding, cursussen, trainingen, coaches, techniek, ondersteuning, whatever (Investeren in jezelf is overigens de beste investering die je in je bedrijf kunt doen, maar dat is voor een later moment)

Is het het waard?

Hoe vaak vriendinnen niet aan mij vroegen: ‘Verdien je dat dan allemaal terug?’ Waarop ik altijd met een volmondig ‘ja’ heb kunnen antwoorden. Elke cent investering (en ik zal geen bedragen noemen, maar ik garandeer je dat je van je stoel valt) van de afgelopen 11 jaar heb ik meer dan terugverdiend. In pingels en/of in ervaring. Bleek het financieel een minder slimme (of soms ronduit domme) investering leverde de ervaring mij altijd de mooiste levenslessen op. Waarmee zo’n slechte investering alsnog een heel goede werd.

Het maakt dat ik je maar 1 ding kan aanraden: Begin je net voor jezelf? Koop dan iets moois, exorbitants voor jezelf. Voel het ongemak. Geniet van het plezier dat het je geeft. En vier dat je net het beste hebt gedaan ‘ever’ voor jezelf en je bedrijf: investeren!

Wil je alvast wat tijd in jezelf investeren? Luister eens naar mijn podcasts. Hierin geef ik praktische tips en adviezen om jouw praktijk alvast een boost te geven. Beluister hier mijn laatste podcast of lees ook eens dit blog.

De Magische MindsetBox

Ben jij op zoek naar een super easy, en ook nog eens leuke, manier om jouw mindset in no-time te switchen? Wil jij jouw dag vol energie starten met een liefdevolle, krachtige uitnodiging om alles dat op je pad komt vanuit een nieuw – en dus positief – perspectief te bezien? Ben jij eraan toe je onzekerheid en twijfel voor eens en altijd goodbye te zeggen en vol vertrouwen verder te bouwen aan JOUW beste leven en die droompraktijk?

Dan is deze Magische Mindset Box voor jou!