Wat me trouwens nog te binnen schiet: Misschien zijn we vergeten te praten over hoe verschrikkelijk fijn en hartverwarmend en vrolijk en fantastisch het is om met kinderen en hun ouders te werken. Dat is echt waar en heel belangrijk.

Dit stuurde Janina Dubbeld, van Kindercoach de Vuurtoren, mij de dag na ons gesprek over haar ondernemersreis. Behoeft geen toelichting, toch? Het enthousiasme spat ervan af, en ik ben het helemaal met haar eens.

‘Iets met kinderen’

Net als vele andere kindercoaches wilde Janina altijd al ‘iets met kinderen doen’. Ze bezocht de een na de andere open dag. Overwoog een studie pedagogiek, orthopedagogiek en begon ooit aan de opleiding sociaal-pedagogische hulpverlening. Met het idee daarna pedagogiek te gaan studeren en dan kinderen met dyslexie te gaan begeleiden. Eenmaal begonnen kwam zij er al snel achter dat de wereld waarin zij terecht kwam haar niet paste. Zij stopte met haar studie, ging de makelaardij in en de kinderen verdwenen naar de achtergrond.

Een eigen praktijk, zonder concessies

Totdat: “Ergens in 2008/2009 kwam ik met een Google-sessie terecht bij de Kunst van kindercoaching. Dat klikte gelijk. Hier vond ik het midden tussen theorie en praktijk. Met ruimte voor het onzichtbare, het spirituele, het holistische. Zodra ik op dat pad kwam, was het mij gelijk duidelijk dat daar een eigen praktijk bij hoorde. Ik wilde dit zonder concessies doen. En nog steeds.”

En zo startte zij in oktober 2009 haar eigen praktijk waar zij samenwerkt met ouders zodat zij hun (innerlijk) kind kunnen leren zien, begrijpen en begeleiden. “In het begin werkte ik vooral met de kinderen. Nu zie ik in ¾ van de gevallen de ouders. De kinderen waar ik wel mee werk, dat zijn de kinderen die echt zelf een hulpvraag hebben. Vanaf de brugklas dus zo ongeveer.”

Doodeng

Dat werken met ouders, daar moest Janina nog wel in groeien. “Ik vond ouders heel eng in het begin. Dan dacht ik: ‘Oh, die gaan dan allemaal vragen waarom ik bepaalde dingen doe en wat het betekent’. Ik was me bovendien heeeeel erg bewust van het feit dat ouders zich kwetsbaar opstelden en hun allerliefste bezit in mijn handen legden. Dat vond ik wel een grote verantwoordelijkheid.”

Ik ben blij dat Janina dit zo eerlijk deelt, want ik weet dat zij daarin absoluut niet alleen staat. Alleen, daar wordt meestal niet zo open over gesproken. Door het gewoon aan te gaan, groeide haar vertrouwen: “Je moet niet vergeten dat we voor de ouders de expert zijn. En eer je als ouder zo’n stap zet, ben je bereid dingen te vertellen en sta je open voor samenwerking. Daar hoef je dus niet bang voor te zijn. Je moet er wel even doorheen. Ervaren en ervan leren.”

De golfbeweging in het ondernemen

In het begin had Janina nog een baan voor twee dagen naast haar praktijk. En zij merkte dat precies de tijd die zij voor haar praktijk had, zich ook steeds vulde met klanten. “Wel met een golfbeweging. Bijvoorbeeld met Kerst, dan is er altijd een dipje. Ook in omzet dus. Daar moet je wel tegen kunnen. En ik heb in de tussentijd ook twee kinderen gekregen, waardoor ik er twee keer even uit was en weer opnieuw moest opbouwen.”

Ik hoor niet vaak dat het vanaf het begin lekker loopt. Hoe ging dat dan? “Het ging lopen toen ik de verbinding zocht. Niet om klanten te scoren. Maar om vanuit de gezamenlijke missie om een kind te helpen met ouders, collega’s en leerkrachten in gesprek te gaan.”

Kindercoach, happy mom, voorbeeldige kids. Toch?

Zoals vaak, bleken de hobbels die Janina dacht te ervaren toen ze aan haar praktijk begon, helemaal niet zo heftig te zijn. Zo kreeg zij pas drie jaar na de start van haar praktijk haar eerste kind. Niemand vroeg haar in die beginperiode ooit of zij zelf kinderen had, maar in haar hoofd maakte ze er wel een ding van: “Een kindercoach zonder kinderen. Wie gaat dat nou serieus nemen?”

En als professional moet je natuurlijk zelf wel de ideale moeder zijn. Die alles onder controle heeft. Happy mom, voorbeeldige kids. Toch? We lachen samen om de bakfiets-ervaring die we delen: met gillende kids door de stad fietsen, met die bakfiets bestickerd met het logo van je kindercoachpraktijk. Dat dus.

Janina: “Zit ik in een restaurant met een kind dat weigert te blijven zitten en het bord leeg te eten. En aan het tafeltje naast me een klant. Okeeeeeeee….”

Niet alleen een promopraatje met glimlach en lippenstift

Die zichtbaarheid, hoe zit het daarmee? “Je moet wel bereid zijn jezelf te laten zien. Niet alleen het promopraatje met glimlach en lippenstift. Maar jezelf, ook achter de schermen. En verwacht er niks van. Want soms krijg je heel veel reacties, soms helemaal niets. Dat vind ik trouwens soms nog wel eens lastig. Sta je daar met je kwetsbaarheid.”

Practise what you preach

Een van de belangrijkste dingen als je een praktijk als coach start, is dat je blijft werken aan jezelf. Hoe kan je anders immers een rolmodel zijn voor de ander? “Vroeger kon ik nog wel eens iets onder het tapijtje schuiven. Maar sinds ik coach, en zeker sinds ik moeder ben, neem ik de verantwoordelijkheid voor mijn gedoe en mijn ontwikkeling. Dus ik volg workshops en trainingen als ik iets te leren heb, volg therapie als dat nodig is, leg vragen voor aan mijn intervisiegroep, en gelukkig heb ik een hele lieve vent naast me om mee te praten. Hij kan op een kritische maar wel milde manier dingen tegen het licht houden. Hij is mijn reality check.”

De succes-TIPS! van Janina

Ben je er klaar voor? De succes-TIPS! van Janina:

 • Houd je WHY goed voor ogen. Weet waar je het allemaal voor doet. Je why moet groot en waardevol genoeg zijn om de hobbels voor lief te nemen.
 • Kijk echt naar het einddoel. Visualiseer wat je wilt bereiken.
 • Geef jezelf af en toe een schop onder je kont. Niet alleen een hartstikke mooie site laten maken, want dan komt er niemand. Er is actie nodig.
 • Gedraag je als een vliegende kraai, zo noemde mijn vader het vroeger. Zorg ervoor dat je altijd aanspreekbaar bent en er netjes uitziet. Wees erop voorbereid dat je altijd iemand met interesse kunt treffen, en dat jij dus altijd spontaan je verhaal moet kunnen doen.
 • Durf hulp te vragen. We zijn nog steeds zo geconditioneerd dat we het allemaal alleen moeten doen. Nergens voor nodig
 • Enerzijds: soms moet je risico’s nemen en investeren. Maar, als jij kinderen hebt en een huis. Is het ook prettig als je ‘s nachts kunt slapen. Ik zie er oprecht geen schande in als je een baan naast je praktijk hebt om die veilige, financiële basis te hebben.
 • Op het moment dat je erachter komt, dat een eigen praktijk of coaching toch niks voor jou is, zet dan alsjeblieft die stap om te stoppen. Anders werk je niet zuiver. En daarmee dien je je klant niet.
 • Breng in kaart wat je belangrijk vindt. Maak keuzes op basis van JOUW motivatie en niet die van anderen.
 • Blijf jezelf ontwikkelen, neem daar ook je verantwoordelijkheid voor.
 • Niet geloven wat je denkt! Want in je hoofd maak je vaak problemen die er helemaal niet zijn.
 • En vergeet nooit: het is heel belangrijk dat wij coaches er zijn, we zijn heel hard nodig!

Ik hoop dat het verhaal van Janina je heeft geïnspireerd. En, heb je vragen? Reageer dan gerust. Dat kan onder dit bericht of via: info@jouwsuccespraktijk.nlof 06 43 40 86 81.

Ik hoor graag van je!

Marlies van der Hout, Jouw succes-PRAKTIJK!

De Magische MindsetBox

Ben jij op zoek naar een super easy, en ook nog eens leuke, manier om jouw mindset in no-time te switchen? Wil jij jouw dag vol energie starten met een liefdevolle, krachtige uitnodiging om alles dat op je pad komt vanuit een nieuw – en dus positief – perspectief te bezien? Ben jij eraan toe je onzekerheid en twijfel voor eens en altijd goodbye te zeggen en vol vertrouwen verder te bouwen aan JOUW beste leven en die droompraktijk?

Dan is deze Magische Mindset Box voor jou!