‘Hoe is het nu, echt?’, vraagt zij me. Ik ben eerlijk: ‘Het wisselt elke 5 minuten, en jij?’ En zij antwoordt: ‘Als we nu onze goede 5 minuten in elkaar schuiven, dan hebben we een non-stop high.’

Onrust en vertrouwen wisselen elkaar af

Ik moet er even om gniffelen. Want dit is precies wat het is. Onrust en vertrouwen wisselen elkaar af. Angst en moed volgen elkaar op. ‘Hell yes, ik kom hier zonder kleerscheuren doorheen’ maakt in no-time plaats voor ‘ik kan mijn business wel op mijn buik schrijven’ en terug. En dit is wat het is. Niet meer en niet minder.

Mijn stokpaardjes

Degenen die mij een beetje kennen weten dat een van mijn stokpaardjes is dat je vooral in beweging moet blijven. Altijd. Tempo beetje terugschroeven, om welke reden dan ook, helemaal prima. Zolang je maar niet tot stilstand komt. Zolang je maar zichtbaar blijft. Zolang je maar kleine stapjes blijft zetten. Zodat je, zodra het moment daar is, een vliegende doorstart kunt maken.

We schrijven geschiedenis

En dan komen we nu ineens in tijden terecht van een heuse bedreiging van een heel naar virus. Eerlijk is eerlijk, dit is iets nieuws. Iets groots. Iets angstaanjagends. Iets levensveranderends. Laten we wel wezen: we krijgen een leven voor en na Corona. Zeker weten. We schrijven geschiedenis, geen twijfel over mogelijk.

Angst en gejaagdheid: redden wat er te redden valt

Ik ben dan ook de eerste om toe te geven dat in beweging blijven nu de grootste uitdaging ooit is. Sterker nog, bij het in beweging blijven zit ook een groot gevaar. Ik zie namelijk heel veel coaches nu uit angst een soort gejaagdheid inschieten. Dit is het moment. Dit is je kans. Je moet NU acteren. Online, aanpassen en doorpakken. Redden wat er te redden valt. Kansen pakken. De boot vooral niet missen. Go, go, go.

Eerlijk? Daar heb ik in de afgelopen weken ook al gezeten…

Stilvallen in een kramp van angst

Ik zie ook de andere kant: volledig stilvallen in een kramp van angst. Niet voorbij de dag van vandaag kunnen en willen denken. Volledig stilvallen, terwijl angst de boventoon voert. Geen mogelijkheden meer zien, volledige focus op gevaar en onmogelijkheden.

Nog eens, eerlijk? Daar heb ik de afgelopen weken ook al eens vertoefd.

Wat vind je nu ECHT belangrijk?

Ik geef toe, ik zie deze hele situatie als een heel mooie uitdaging (en nee, daarmee bagatelliseer ik niet de ernst van de situatie, want die is afschuwelijk, afschrikwekkend, en onzekermakend, dus laten we vooral hopen dat dit heel snel een einde vindt). Een uitdaging om creatief te denken. Een uitdaging om terug naar binnen te keren: wat vind ik nu ECHT belangrijk, wat wil ik nu ECHT, welke keuzes wil ik nu ECHT maken, waar gaat het mij nu ECHT om?

En dat kan zomaar zijn dat dat NIET is versnellen. Dat dat NIET is standte pede je hele aanbod online slingeren. Of per direct een nieuwe aanbod erin gooien.

Het zou zomaar kunnen zijn dat dat voor jou is vertragen. Andere prioriteiten stellen. Je helemaal op je gezin focussen, op je gezondheid, op die baan die je ook nog hebt – naast je praktijk – als leerkracht. Op, wat dan ook.

Het kan ook zomaar zijn dat je nu wordt geconfronteerd met een lege praktijk en meer tijd dan je in tijden hebt ervaren. En dat je voelt dat dit het moment is die plannen die je al tijden in je hoofd op de plank hebt liggen uit te werken. Niet om die NU per direct versneld online te slingeren. Maar om ze, straks als de hele boel tot rust gekomen is, naar buiten te brengen en daar je vliegende doorstart mee te maken.

Wat de beste weg is, dat weet alleen jij!

En weet je, wat voor jou de juiste weg is… dat weet alleen JIJ!

Ik roep altijd dat je vooral moet kijken wat JOUW hart je ingeeft. Niet wat je omgeving zegt. Die partner die het allemachtig spannend vindt wat je doet. Die vriendin die niets heeft met ondernemen. Die ouder die je aan alle kanten wil beschermen tegen mislukking. Het enige dat telt is wat goed voelt en is voor JOU. Ook in deze situatie.

En ja, ik raad iedereen aan vooral deze tijd te gebruiken om naar binnen te keren om te voelen wat je ECHT wilt met je praktijk. Ook om vooral in beweging te blijven, al is het maar met iniemienie stapjes. En om, als je nu de ruimte voelt om te creëren, dat vooral te doen. Maak die prachtige training, geef vorm aan dat nieuwe aanbod. Doen! Maar ook, om creatief te blijven denken en niet bij voorbaat er vanuit te gaan dat je niets meer kan. Wan online is er ZO veel mogelijk. Mits je maar blijft afstemmen op wat klopt voor JOU!

Wil je mij laten weten, wat is het nu voor jou? Waar kies jij voor?

____________________

Wil jij jouw praktijk – in grote of in kleine stappen – klaarstomen voor die (door)start? Volg dan aanstaande donderdag mijn webinar ‘Klaar voor de start – van dromen naar doen’. Weet je welkom!

De Magische MindsetBox

Ben jij op zoek naar een super easy, en ook nog eens leuke, manier om jouw mindset in no-time te switchen? Wil jij jouw dag vol energie starten met een liefdevolle, krachtige uitnodiging om alles dat op je pad komt vanuit een nieuw – en dus positief – perspectief te bezien? Ben jij eraan toe je onzekerheid en twijfel voor eens en altijd goodbye te zeggen en vol vertrouwen verder te bouwen aan JOUW beste leven en die droompraktijk?

Dan is deze Magische Mindset Box voor jou!