Kindercoach

“Het was weer hommeles vanochtend. Hij sloeg zo hard met de deur dat er een spiegel naar beneden viel. Een groot drama met gegil, gestampvoet en vloeken. Daar trek ik echt de lijn, ik ben zijn moeder en ik accepteer geen vloeken.” Oefff, ik dacht dat dit mannetje langzaamaan beter leerde omgaan met zijn frustratie en verdriet. We zijn ook al echt wel een tijdje aan het werk samen. Wat doe ik verkeerd?

“We zien dat ze zelfverzekerder wordt. Gisteren is ze zelfs spontaan bij iemand gaan spelen. En ik hoefde niet eens mee!” Ik glunder en ik gloei. Ben trots en blij. Jeetje, hier ben ik echt goed in. Weer een happy kind en happy ouders. Yes, yes, yes, yes.

En zo kan ik nog tientallen voorbeelden opnoemen van situaties waarbij ik slingerde van ‘misschien moet ik maar een baan zoeken en die arme kinderen naar een echte professional sturen’ naar ‘ik ben de beste kindercoach ever’.

Ik hoop heel erg dat je dit niet herkent, maar ik vrees…

Emotioneel heen-en-weer-geslinger

Op een dag deed ik mijn beklag over mijn emotionele heen-en-weer-geslinger tegen een collega. Zij vroeg daarop hoe ik besloot of een traject geslaagd was of niet. Het antwoord was voor mij heel logisch: ‘Als ouders aangeven dat ze tevreden zijn en dat het goed gaat’. Zij vond het antwoord niet zo vanzelfsprekend: ‘Dus jij laat jouw succes afhangen van de mening van de ander?’

Uh ja, dat lijkt mij logisch. Toch?

Dus jij laat jouw zelfvertrouwen afhangen van de mening van een ander?

Een fronsende blik harerzijds… Ze keek mij alleen maar aan en zei niets. Na een tijdje stilte: ‘Dus jij laat ook jouw zelfvertrouwen afhangen van de mening van de ander?’

En dat zette mij aan het denken. Tuurlijk wil ik dat kids en ouders supertevreden zijn over mijn begeleiding. Tuurlijk gun ik al die kids een happy leven, vol zelfvertrouwen. Tuurlijk gun ik die ouders het meest relaxte en fullfilling gezinsleven.

Maar of een traject wel of niet slaagt, is dat altijd alleen mij aan te rekenen? Betekent een minder resultaat dat ik geen goede kindercoach ben? Heb ik dan niet genoeg gegeven? Kortom, kan ik dit werk dan misschien beter aan een echte professional overlaten?

Het juiste antwoord is…

Het duurde even, maar toen zag ik in dat het juiste antwoord op al die vragen een volmondig ‘nee’ is. Het vertrouwen dat ik naar beste kunnen heb gehandeld, dat ik alles gegeven heb, dat ik een retegoede kindercoach ben… dat kan ik niet afhankelijk maken van de feedback van mijn klanten, dat vertrouwen moet ik halen uit mijzelf.

Oh, ik zal nooit vergeten wat dat inzicht met mij deed. Leuk hoor, het vertrouwen uit jezelf: ‘HOE dan?’

Hoe doe ik dat dan?

Als je nog steeds leest, dan klinkt dit blijkbaar bekend in de oren allemaal? Dat zou mij niets verbazen want met regelmaat stellen mijn klanten mij juist die vraag: ‘Hoe zorg ik ervoor dat ik vertrouw in mijzelf? Dat ik mijzelf durf te laten zien. Dat ik het waard ben om mijzelf te profileren als kindercoach. Hoe doe ik dat?’

Ik verklap je een geheimpje

Ik zal je een – heel flauw – geheimpje verklappen: Het antwoord op die vraag weet jij allang. Stel jezelf dat kind voor dat bij jou in de praktijk komt. Dat kind dat niet echt overloopt van een blakend zelfvertrouwen. Dat kind dat zich het liefst zou verstoppen. Dat kind dat altijd eerst naar de ander kijkt voor stimulans en goedkeuring. Dat kind… Wat zou je doen? Hoe ga je met dit kind aan het werk?

En voilà, daar heb je je antwoord op ‘HOE dan?’.

Gun jezelf hetzelfde

Gun jezelf hetzelfde. Onderzoek je kwaliteiten. Maak GGGG-schema’s. Onderzoek je gedachten. Formuleer helpende gedachten. Ga mediteren, visualiseren. Schrijf elke dag op waar je trots op bent. Maak een plan en breek dat in 1000 stukjes zodat elk stukje voor zich behapbaar en do-able wordt. Wel spannend misschien maar niet ZO spannend dat het je spontaan dun langs de benen loopt. En ga doen, wetende en erop vertrouwende dat zo je zelfvertrouwen groeit. Door kleine stappen te zetten en kleine successen te bouwen. En heel veel kleine successen samen geven een mega boost aan je zelfvertrouwen. Hoe cool is dat!?!

Denk je nu: ‘Leuk Marlies, maar geen idee hoe ik dit moet aanpakken!’, boek dan een gratis sessie met mij in. Kijken we samen wat er speelt, en wat jij nodig hebt om vol zelfvertrouwen aan die succespraktijk te gaan werken. Dat gun ik je. Spreken we elkaar snel? Weet je welkom!

De Magische MindsetBox

Ben jij op zoek naar een super easy, en ook nog eens leuke, manier om jouw mindset in no-time te switchen? Wil jij jouw dag vol energie starten met een liefdevolle, krachtige uitnodiging om alles dat op je pad komt vanuit een nieuw – en dus positief – perspectief te bezien? Ben jij eraan toe je onzekerheid en twijfel voor eens en altijd goodbye te zeggen en vol vertrouwen verder te bouwen aan JOUW beste leven en die droompraktijk?

Dan is deze Magische Mindset Box voor jou!