Opgeven is geen optie!

Opgeven is geen optie… Zie ik dat nou goed? Die druppels die naar beneden vallen? Is dat mijn zweet? Nee!!!!

We zijn halverwege de spinning les. Mijn allereerste keer ever. Om mij heen zien ik mannen en vrouwen, de meeste ouder dan ik, als een razende die pedalen rondtrappen. HOE dan, denk ik? Ik kijk naar beneden voel kriebels in mijn gezicht en zie  drup, drup, drup… DAAROM moet je een handdoek ONDER die spinning fiets leggen, dus…

En toen…

Precies daar halverwege die les besluit ik niet meer om mij heen te kijken, op mijzelf te focussen en 1 nummer gewoon rustig te trappen. Weerstand omlaag. Niks stijgen en dalen. En al helemaal niet uit dat zadel komen en klimmen. Hartstlag een beetje laten zakken. Wat drinken. Ademhaling weer onder controle. 

Krap 5 minuten later is dat ene nummer afgelopen en schalt het volgende uit de boxen. Bijgekomen ben ik nog niet, maar wel genoeg om het weer op te pakken. Een tandje lager, maar ik doe weer mee, opgeven is geen optie. Om wederom een half uur later de les met een jubelend gevoel af te ronden, dit was gaaf!

In dat ene uurtje zaten voor mij zoveel waardevolle lessen. Het werd mij ook weer eens zonneklaar waarom mijn bedrijf lekker loopt. Waarom het elke keer weer lukt een programma te vullen met de leukste klanten ever. Van aaaaaaaal die lessen wil ik er 5 met jullie delen!

Nr 1: GEEN RUIMTE VOOR SMOESJES

Vorige week gaf ik mijn challenge. Van maandag t/m vrijdag gaf ik vijf gratis trainingen. Het was een feestje, ik kan niet anders zeggen. Op zaterdag maakte ik ‘nog even’ de winnaar bekend. Allerlei technisch geneuzel zorgde ervoor dat dit uiteindelijk een halve dag van mijn tijd kostte. De rest van de dag mailde, appte en belde ik met potentiele klanten. Die spinning les was op zondagochtend om 9 uur, en ik was MOE met hoofdletters.

Je zou denken: blijf in je bed, hang op de bank, doe een dagje niets. En geloof mij, ik ben de rest van de zondag ook heeeeeeeeeeeeel mak geweest. Maar potjandorie, geen ruimte voor smoesjes, ik heb een doel: Ik ben – helaas helaas – mega in de overgang en de kilo’s vliegen eraan. (Serieus, ik dacht altijd dat dat een k-smoesje was van vrouwen, maar ik ervaar het nu zelf, het is ongekend.) Een verbouwing en verhuizing die al mijn tijd naast mijn business opslorpten hebben ook niet echt geholpen. We weten allemaal, die 10+ overgangkilo’s verdwijnen echt niet vanzelf. Die spieren worden echt niet overnight weer lean & mean. Dussseh, werk aan de winkel. 

Ik wil iets (gezond en sterk lijf), dat kost iets (dus gaan met die banaan).

Nr 2: ALTIJD IN BEWEGING BLIJVEN

Als het even moeizaam gaat (lees: als je denkt dat je van die fiets gaat pleuren als je zo nog langer doorgaat), dan mag je vertragen. Even pas op de plaats maken. Je eigen tempo pakken. Maar 1 ding is essentieel: altijd in beweging blijven. Want potjandriedubbeltjes, heb jij al eens geprobeerd de pedalen van een spinning fiets in 1 klap tot stilstand te brengen en vervolgens weer in beweging te krijgen? Dat kost veel, heel veel energie. Hoe verder je in zo’n les komt, hoe moeilijker het is die pedalen weer aan te zetten tot beweging. En zo werkt het met jezelf in je bedrijf ook. Val je compleet stil, dan moet je ELKE keer weer door dat maandagochtend gevoel heen (of sterker nog: door het ‘we starten weer na een paar weken zomervakantie’-gevoel heen). Dat is niet tof, gewoon niet.

Dus… tempo omlaag maar wel in beweging blijven. Altijd. Hoe mini je actie misschien ook is, het is actie.

Nr 3: OPGEVEN IS GEEN OPTIE

Wil je ECHT die goedlopende praktijk? Wil je echt weer een fit en gezond lijf? Dan zul je aan de bak moeten. En opgeven is geen optie. Punt. Die kids en ouders komen echt niet zomaar aanwaaien in je praktijk. Die administratie doet zichzelf niet (dat lijkt mij overigens echt wel ‘tha bomb’ als DAT kon). Een weergaloos aanbod creëren? Dat kost tijd en energie. De hele wereld laten weten dat jij bestaat? De bühne op, niet af en toe maar veel en vaak. Ook als je dat rete-spannend vindt.

En als er 1 ding is dat je 100% zeker weet als je gaat ondernemen… er komen teleurstellingen op je pad. Het gaat tegenvallen. Je gaat chicken shit zijn, jezelf flink tegenkomen. Je gaat je portie met regelmaat aan Fikkie willen geven. Dus daar heb je je op voor te bereiden. Tegen te wapenen. Want anders wordt die droom die je ooit had een strop om je nek. Lijkt mij niet de bedoeling.

Valt het even tegen? Gun jezelf de ruimte voor sippie sippie mokkie mokkie. Herpak jezelf vervolgens, opgeven is geen optie, en ga er weer voor!

Nr 4: VERGELIJK JEZELF NIET MET ANDEREN

Tuurlijk keek ik even die spinningzaal rond. En dat deed iets met mij. Ik zag een paar heel flitsende, overduidelijk doorgewinterde wielrenners. Toen ik 5 minuten voor de start van de les binnenkwam zat de zaal al bijna helemaal vol en iedereen was dus al aan het ‘infietsen’ op een voor mij ongekend tempo. Ik was ook eventjes (heel even maar) enigszins gerustgesteld toen ik een paar behoorlijk corpulente vrouwen zag. En toen mij helder werd dat de gemiddelde leeftijd ongeveer op die van mij lag. Dat stelde mij gerust. 

Nou, HOE erg kun je er naast zitten! Want die ene vrouw waarvan ik mijzelf serieus afvroeg hoe ze haar buik tussen zadel en stuur gepropt moest krijgen… die ging als een malle. Echt serieus. En die ‘ouwetjes’? Men, die hadden halverwege die les echt geen pauze nodig.

Waar ligt je focus?

Maar als ik daar nu volledig op was gefocust. En mijzelf was gaan en blijven vergelijken… Dan was mijn zelfvertrouwen per direct onder het nulpunt gezakt. Dan was ik never nooit niet meer teruggegaan. Of, dan had ik mijzelf het schompes gefietst om mijzelf te bewijzen en had ik vandaag de bank niet afgekund. Beide opties lijken mij niet echt een high way to success, toch?

Kap dus met kijken naar anderen. Stop met scrollen op al die websites en profielen van collega-coaches. Focus op jezelf. Ga je bedrijf inrichten zoals het bij JOU past. En ga ervoor!

Nr 5: ZOEK DE JUISTE BEGELEIDING

Ik had serieus overwogen om vanuit huis te gaan sporten. Lekker zelluf doen. Toen ik een paar weken terug besloot weer lid te worden van de sportschool is dat wat ik deed: lekker zelf een circuitje lopen in de sportschool. En af en toe een lesje, maar vooral mijn eigen ding doen. Het punt is… ik merkte al snel dat ik om de hete brij heen aan het draaien was. Tuurlijk was het perfect om weer te beginnen. Rustig aan, geen druk, even wennen weer. Maar na een paar weken lekker relaxt sporten moest ik toegeven dat het niet meer deed dan dat: mij het gevoel geven dat ik weer was begonnen. Ook waardevol, maar nogmaals: dat brengt mij niet in dat strakke, gezonde lijf. Want elke keer als mijn hartslag net even te snel of te sterk naar mijn zin versnelde, hield ik mij in. Bij het allereerste verzuren zette ik misschien nog een minuut door, maar dan ging ik snel door naar de volgende oefening. En dat zet geen zoden aan de dijk.

Doorzetten!

Ik heb gisteren minstens 10 x doorgezet op een punt waar ik zelf allang was gestopt. Ik voelde mij gesteund door de instructeur, want die had  beloofd mij in de gaten te houden zodat ik mijzelf niet over de kop zou fietsen. Dus als zij nee schudde in mijn richting op het moment dat zij door de zaal schalde ‘En NOG een tandje erbij’, dan wist ik wat mij te doen stond. En dat voelde fijn, veilig. En het maakte dat ik het volhield. Tegelijkertijd werd ik natuurlijk super aangemoedigd door haar enthousiasme. Dus op de momenten dat het te zwaar werd, deed ik even (en dat hoefde soms maar 10 seconden te zijn) een tandje terug, om vervolgens weer vol mee te kunnen. Hoe tof is dat!

Bewijs dat het werkt!

Het maakt dat ik morgenavond weer ga. Ik ben enthousiast geworden. Ik heb gevoeld dat dit een manier is om mijn conditie snel te verbeteren en mijn benen weer zo sterk te krijgen als ik altijd gewend ben geweest. En daar word ik heel, heel, heel blij van. Het voelt als constructief werken, lekker op mijn doel af. In plaats van een beetje ronddolen in de hoop dat er spontaan iets aan mijn lijf verandert. Opgeven is geen optie!

En zo werkt het ook voor jou in je praktijk. Echt. Linksom of rechtsom, opgeven is geen optie, gun jezelf iemand die met je meekijkt. Die je afremt als het nodig is. Een duwtje geeft als je jezelf tegenhoudt. Een spiegel voorhoudt als je jezelf saboteert. Iemand die je motiveert, inspireert. Iemand die harder in jou gelooft, dan jij in jezelf gelooft. Zo iemand is GOUD waard!

Breng jezelf naar grote hoogten.

Wil je als coach jezelf elke keer weer naar grote hoogten brengen, zodat jij jouw klanten de aller aller allerbeste begeleiding kunt geven, dan kan je niet anders dan jezelf ook laten coachen. Echt, gun het jezelf. Gun het jouw (toekomstige) klant.

Oh, en nog een wijze les die ik heb geleerd… als IEDEREEN een zeemleren broek aan heeft bij zo’n spinning les… dan is dat niet voor niets.

Luister ook eens naar deze podcast voor meer inspiratie!

De Magische MindsetBox

Ben jij op zoek naar een super easy, en ook nog eens leuke, manier om jouw mindset in no-time te switchen? Wil jij jouw dag vol energie starten met een liefdevolle, krachtige uitnodiging om alles dat op je pad komt vanuit een nieuw – en dus positief – perspectief te bezien? Ben jij eraan toe je onzekerheid en twijfel voor eens en altijd goodbye te zeggen en vol vertrouwen verder te bouwen aan JOUW beste leven en die droompraktijk?

Dan is deze Magische Mindset Box voor jou!