Ergens 2012. Ik stap in de trein en ga op zoek. In de eerste coupe moet Anni Westerduin (toentertijd Praktijk Annimatie, inmiddels Je angst voorbij) zitten. Ik heb haar nog nooit ontmoet, dus moet het hebben van de herinnering van haar foto online. Zo’n awkward, zoekend moment. De gezichten scannend, hopend dat je niet de verkeerde persoon aanspreekt…

Ik op weg naar Phoenix Opleidingen. Anni naar de onderwijsbeurs. We wilden elkaar al tijden ontmoeten, en het kwam er maar niet van. Dan maar in de trein. Ieder op weg naar haar eigen bestemming.

Anni is Matrixcoach, net als ik, en volgde haar kindercoachopleiding bij dezelfde organisatie als ik. Bovendien hebben we beiden allerlei ideeën. Voor onze praktijk. Voor onze eigen ontwikkeling. En laten nou ook die behoorlijk overeenkomen…

Briljante ideeën

Wat ik mij herinner van die eerste ontmoeting? Haar rust. En haar daadkracht. Anni heeft iets bedacht en gaat er gewoon voor. Wat ik mij ook herinner is dat ik baalde dat ik moest overstappen en dat eerste ontmoetingsmoment voorbij was. Liefst was ik gelijk ergens een café in gedoken om samen plannen en briljante ideeën uit te werken.

Sindsdien zijn wij elkaar blijven volgen, namen wij regelmatig deel aan dezelfde trainingen en werkten wij samen aan onder andere een faalangsttraining. Genoeg inspiratie over en weer, dus. Wie is Anni, en welke tips wil zij met andere coaches delen?

Bloemschikken of carrière

Toen Anni in het onderwijs niet meer helemaal de uitdaging vond, ging zij op zoek naar een alternatief. Onderzocht alle mogelijkheden: moest het een verandering van werk zijn of juist een nieuwe hobby?

Zij koos bijna voor de hobby: een cursus bloemschikken. Lachend: “Ik heb nooit bloemen in huis, maar dat maakt niet uit. Ik word er vrolijk van. En ik vind het leuk om ermee bezig te zijn.”

Het werd toch een keuze voor werk:. Zij bracht veel tijd door op Google, en kwam elke keer weer bij kinderen uit. Kindercoaching was nog in opkomst, maar er bleken al tientallen opleidingen te zijn, in alle vormen en maten. “Ik koos bewust voor een jaaropleiding, want ik weet dat ik tijd nodig heb om nieuwe kennis in te laten dalen. Zodat ik weet dat ik het kan.”

Daadkrachtig en onverschrokken

Hoewel Anni koos voor een opleiding ‘met body’ omdat zij de tijd nodig dacht te hebben, stapte zij vier maanden na de start van de opleiding al naar de Kamer van Koophandel: Praktijk Annimatie was geboren. Haar medestudenten en docenten snapten er niets van. Waar kwam die daadkracht en onverschrokkenheid vandaan?

“Ik was het grijze muisje van de klas, altijd heel rustig, ik zei niet zo veel. Dus toen ik nog niet eens halverwege de opleiding mijn praktijk al startte, vielen mijn klasgenoten van hun stoel. ‘Huh, jij????’ Maar ja, zo werkt dat voor mij: Ik heb het nodig dat ik dingen hardop zeg en vervolgens doe. En dan te ervaren of het werkt, en daardoor leer ik. Ik wil dus niet eerst alles in de puntjes verzorgd hebben. Ik doe het eigenlijk andersom. Lukt het niet, dan lukt het niet. Maar, dan heb ik het wel geprobeerd.”

Zelf vindt ze het allemaal niet zo schokkend. Van onderwijs naar kindercoaching ervaart ze als een kleine stap. Mede doordat zij het werk op school vasthield. In eerste instantie als vaste leerkracht, inmiddels voor anderhalve dag in de week vanuit een invalpool. “Dat maakt dat ik mij beter kan concentreren op de praktijk. Want ik heb als invalkracht verder geen verantwoording over een klas, geen oudergesprekken en rapportvergaderingen, etc.”

Ontzettend snel resultaat

De kindercoachpraktijk van 2011 bestaat inmiddels niet meer, Anni werkt nu met kinderen en volwassenen. Ook deze overstap heeft zij als heel natuurlijk ervaren: “Bij mij kwamen kinderen met allerlei angsten en met volle hoofden. En omdat mijn werkwijze zo ontzettend snel resultaat geeft, werden hun ouders nieuwsgierig. Ze vroegen mij vaak of het ook voor hun iets zou zijn. Zo ging ik steeds meer volwassenen coachen, en nu help ik kinderen en volwassenen van hun angsten, trauma’s en stress af.”

Snel resultaat dus, daar staat Anni voor. In de afgelopen jaren volgde zij vele trainingen en opleidingen, steeds weer zoekend naar nieuwe werkwijzen en inzichten. En zo vond zij methodieken waarvan ze WIST dat ze super krachtig zijn, maar waarvan het resultaat afhankelijk is van de inzet van ouders en kinderen thuis. “Tja, en daar schortte het dan vaak aan. Dan wist ik dat het werkte, maar gebeurde er niets. Ik kon daar dus niet achter staan. Ik wil werken met gegarandeerd en snel resultaat: kort en krachtig. Dat kan ik bieden met mijn angstcoaching, en daar word ik heel blij van.”

Mond-tot-mond reclame

De klanten stroomden af en aan toe, de ene periode meer dan de andere. De laatste twee jaar merkt Anni dat zij er echt volledig vertrouwen in heeft dat er steeds mensen blijven komen. “Ik heb in de afgelopen jaren veel zaadjes gezaaid, de mond-tot-mondreclame is goed op gang gekomen omdat mensen hier altijd heel positief weggaan.”

Rust, doorzettingsvermogen, eigenheid en enthousiasme, dat soort karaktereigenschappen inspireert Anni. “En de natuur. De jaargetijden, en in het bijzonder de herfst. De herfst symboliseert voor mij verandering en veelzijdigheid. Daarom komen de herfstkleuren terug in het logo van Je angst voorbij. Want, bij mij mag je veranderen en je angsten loslaten.”

Enneh, zijn er nog miepgedachten?

Anni noemde zichzelf een grijs muisje. Dat klinkt alsof miepgedachten haar niet onbekend zijn… Wat waren haar grootste belemmeringen voor de praktijk?

“Ik vind het lastig om met mezelf te koop te lopen. Want, ben ik wel goed genoeg? Durf ik wel naar de mensen toe te stappen? Ik doe dat wel hoor, maar dan moet die persoon of organisatie wel bij mij passen.”

Zo heeft Anni ervaren dat actie eng kan zijn, maar ook veel oplevert: nieuwe ervaringen, nieuwe kennis en nieuwe contacten. “En dan blijkt dat mensen je eigenlijk gewoon kennen! Dat geeft energie. En dus ook nieuwe klussen. Dan vind ik het ook weer heel leuk om te ondernemen.”

En iets waar Anni heel veel moeite mee heeft, is dat zij vrouwen om zich heen heeft gezien, druk met een eigen praktijk, en dan komt er ineens een berichtje ‘Ik ga verhuizen, ik lig in scheiding’. “Het moment dat ik merk dat ik TE veel met mijn praktijk bezig ben en thuis de boel niet meer op de rit weet te houden, dan laat ik alles uit mijn handen vallen. Dat vind ik mijn plicht als moeder en echtgenote. En ja, dat is ook een belemmering om mij vol op mijn bedrijf te storten. Vroeger voelde dat in ieder geval zo. Zeker als ik anderen dan zag met een praktijk vol cliënten. Maar, ik wil niet ‘ten koste van’, dus het is goed zo.”

De succes-TIPS! van Anni

  • Volhouden, ondernemen heeft tijd nodig
  • Blijf bij jezelf en doe de dingen die bij jou passen
  • Geef jezelf de ruimte om te ontdekken wat bij je past en welke richting je eigenlijk uit wil
  • Geef je klanten visitekaartjes mee als zij tevreden zijn, om aan een ander door te geven
  • Niet denken ‘ik moet van alles kunnen’ maar durven kiezen

En voor de momenten dat het allemaal even te veel wordt, raadt Anni de ‘in de knoop, uit de knoop’- oefening uit de braingym aan. “Deze werkt ALTIJD. Je voelt gelijk dat de rust in je lijf daalt. Er is een direct effect. Daar houd ik van.”

Ik hoop dat het verhaal van Anni je heeft geïnspireerd. En, heb je vragen? Reageer dan gerust. Dat kan onder dit bericht of via: info@jouwsuccespraktijk.nlof 06 43 40 86 81.

Ik hoor graag van je!

Marlies van der Hout, Jouw succes-PRAKTIJK!

De Magische MindsetBox

Ben jij op zoek naar een super easy, en ook nog eens leuke, manier om jouw mindset in no-time te switchen? Wil jij jouw dag vol energie starten met een liefdevolle, krachtige uitnodiging om alles dat op je pad komt vanuit een nieuw – en dus positief – perspectief te bezien? Ben jij eraan toe je onzekerheid en twijfel voor eens en altijd goodbye te zeggen en vol vertrouwen verder te bouwen aan JOUW beste leven en die droompraktijk?

Dan is deze Magische Mindset Box voor jou!