“Ik ben hartstikke trots op mijzelf en op wat ik de afgelopen jaren heb neergezet. Mag ik mijzelf aandragen voor een interview in plaats van een collega?”
Kijk, DAAR houd ik van. Bauke las een van de interviews die ik vastlegde in mijn blogs. En ze wist ‘ik heb ook een verhaal te vertellen’. Zij zag een kans en pakte hem. Geweldig!
Het toeval wilde dat ik Bauke allang had benaderd met mijn vraag. Maar die vraag was verdwenen in de wondere wereld van Facebook Messenger. Dus afgelopen week sprak ik dan eindelijk Bauke Borsboom, meidencoach, schrijfster van het boek ‘Ik ben 9’ en creator van de ‘IK ben 9’ specialisatie voor professionals. Dat boek is een van die zeldzame boeken die je in je kast MOET hebben staan als coach. En als ouder van een 9-jarige ook.
Hoe is Bauke gekomen waar zij nu staat, wat waren haar grootste struggles en welke tips heeft zij voor jou?
Het ondernemerschap trok
Bauke bracht jarenlang bij bedrijven door in een ondersteunende rol. Nooit was zij daar echt op haar plek. Met een vader als ondernemer trok iets haar in het ondernemerschap. Maar wat? Na een lastige periode van ziekte, de geboorte van haar prachtige dochter en een moeizame integratie in haar werk besloot zij dat het tijd was. Tijdens een vakantie googlede zij erop los en vond de Magie van Kindercoaching. Gelijk was die klik daar, dit was wat zij had te doen. Met kinderen werken, verbinden van mensen, creatief werken. Zij startte haar opleiding, ging vervolgens direct naar de Kamer van Koophandel om haar praktijk te registreren, en nu zijn wij vijf jaar verder.
Er was NIETS over die fase van 9 jaar
Meiden vanaf 9 jaar komen bij Bauke. Zij willen hun zelfvertrouwen versterken, steviger in hun schoenen staan. “Al tijdens mijn opleiding raakte ik gefascineerd door die fase van 9 jaar. Ik ontdekte dat er nauwelijks literatuur over te vinden was. Uiteindelijk vond ik een plakkerig, vergeeld en oubollig boekje in de bieb. Toen wist ik gelijk dat ik daar zelf iets mee wilde. En dan niet schrijven OVER deze kinderen maar hun ZELF laten vertellen over de thema’s die hun bezighouden: onzekerheid, scheiding, overlijden. Zo begon ik met 15 interviews met jongens en meiden, de basis van het boek.”
Keuzes maken
Dit boek speelde voor Bauke een belangrijke rol in de groei van haar praktijk. Toen zij in 2016 met haar boek begon, werd zij al snel zichtbaarder en bekender. Dit jaar knalt zij echt met haar praktijk. Dit betekent ook dat zij keuzes moest maken. Want toen Bauke begon, deed zij fotografie en kindercoaching nog naast elkaar. Hoewel zij in fotografie misschien sneller succesvol had kunnen worden, koos zij voor haar praktijk: “Mijn hart ging duidelijk uit naar kindercoaching. Dus de keuze was snel gemaakt.”
Retehard werken
“In dat startmoment had ik echt wel mijn onzekerheden, geen idee wat de toekomst mij ging brengen. Bij een baas is er altijd werk en krijg je een maandelijks salaris. Dat is wel anders als je voor jezelf begint, het is retehard werken. En dat blijft zo. En hoe vaak ik niet heb gedacht wat anderen ervan zouden vinden. En of ik mijn plek wel zou durven innemen.”
Of die toestroom van klanten altijd zo blijft, dat vindt Bauke nog steeds spannend. Het blijft immers ondernemen. Zij schrikt er gelukkig niet voor terug te doen wat nodig is om zichzelf en haar praktijk onder de aandacht te brengen. “Ik durf de beren op mijn weg wel aan te gaan. Ik vraag mij dan af: ‘waar wil ik naartoe, wat is goed voor mij en hoe bereik ik mijn doelgroep?’ en dan doe ik dat. Ik denk daar wel goed over na: ‘hoe kan ik dat op een creatieve manier doen?’ Want gewoon iets op Facebook knallen en dan afwachten… zo werkt het niet.”
Hard werken, daar is Bauke niet vies van. Tegelijkertijd weet zij dat zij, dankzij haar gezondheid (Bauke heeft endometriose), snel moe is en weinig energie kan hebben. Dus een dag knallen met een training betekent de dag daarna rust.
Balans is zo cliché
“Dat vind ik soms wel moeilijk te accepteren. Balans is allemaal zo cliché, maar toch moet je ook de tijd nemen om op te laden. De verleiding is groot om te hard te willen werken. Omdat werk nu niet voelt als werk, het is allemaal leuk. Zo had ik mij voorgenomen om op woensdagen niet te werken. Maar ja, dan doe ik ‘even’ dat ene mailtje… en dan ga je toch weer.”
Dat ‘gewoon doen’ zelfvertrouwen geeft, dat heeft Bauke al meermaals ervaren. “Ik zoek steeds naar mogelijkheden. Ik benader de krant voor een artikel, een school voor een ouderavond, een BSO voor een workshop of een boekhandel voor mijn boek. Ook al weet ik vooraf niet of het iets gaat opleveren. Want ik weet, als ik niets doe, dan gebeurt er sowieso niets.”
De succes-TIPS! van Bauke
En, welke succes-TIPS! wil Bauke delen?
- Ga ondernemen! Dat is minstens zo belangrijk als het coachen zelf.
- Dromen, durven, doen! Het gaat er niet om dat je als ondernemer steeds maar weer je eigen grenzen verlegt, maar het gaat erom dat je het lef hebt om je eigen ondernemersdromen waar te maken. Ga er niet te veel over nadenken maar ga het gewoon doen. Kom in beweging en blijf in beweging.
- Wat leren we die kids in onze praktijk: vallen en opstaan. Doe dat dus zelf ook. Je zult versteld staan van jezelf en van alles dat mogelijk is.
- Straal, doe iets waar je blij van wordt. Als jij een twinkeling in je ogen hebt, dan ben je aanstekelijk voor je klant.
- Laat je niet afleiden door bijzaken. Want, voordat je het weet droom je weg en zit je weer urenlang op Facebook van alles te lezen. (Ik spreek uit ervaring ;))
- Creëer geen vrijwilligersfunctie door veel te lage tarieven te vragen. Reken maar eens uit wat je overhoudt aan het eind van de rit.
- Je zichtbaarheid begint overigens bij een goede profielfoto. Je krijgt nooit meer een tweede kans om een eerste indruk te maken. (En volledig terecht merkt Bauke daarbij op dat ik op mijn privéprofiel een foto met zonnebril heb, die ga ik maar eens vervangen binnenkort.)
En deze tip is er een naar mijn hart: Durf om hulp te vragen. En zorg dat je altijd fijne collega’s om je heen hebt. Die achter je staan. Die jou ondersteunen. Maar, die jou ook even een andere bril kunnen opzetten als dat nodig is. Zodat je een dipje vanuit een andere hoek kunt bekijken. Want, je kunt jezelf helemaal vastdraaien in je gedachten, en die zijn niet altijd werkelijkheid. Dus fijn als je iemand hebt waarmee je dat kunt delen en die jou ook de andere kant kan laten zien.
Ik hoop dat het verhaal van Bauke je heeft geïnspireerd. En, heb je vragen? Reageer dan gerust. Dat kan onder dit bericht of via: info@jouwsuccespraktijk.nlof 06 43 40 86 81.
Ik hoor graag van je!
Marlies van der Hout, Jouw succes-PRAKTIJK!
