Online kom ik haar steeds weer tegen. Een open, vrolijk, innemend gezicht. Donkere krullen. Vriendelijke, enthousiaste uitstraling. Ik ben nieuwsgierig wie zij is. Op Facebook zie ik haar regelmatig reageren op posts van collega-kindercoaches. Ze prikkelt om situaties van andere kanten te bekijken. Ze komt over als een zelfverzekerde, ervaren en professionele vrouw.

Op mijn vraag of ik haar mag interviewen komt een super-enthousiaste ‘stuiter de stuiter’-reactie. Natuurlijk mag dat! Kijk, daar houd ik van.

En zo komt het dat we tegenover elkaar zitten. De een nog enthousiaster dan de ander. Annemieke van Coachpraktijk Annemieke blijkt in het echt nog leuker te zijn dan online! Haar hele ondernemersreis is gestoeld op enthousiasme, dat is overduidelijk:

Dat wil ik ook kunnen!

Annemieke stopte met werken toen zij zwanger was van haar oudste. Toen zij 10 was, begon het toch weer te kriebelen. Ze wilde wel weer wat doen, maar wat dan?

“Op een dag raakte ik op het schoolplein in gesprek met een moeder die kindercoach was. Wat is dat dan weer, dacht ik? Dat wil ik ook kunnen! Dus ik leende haar studieboeken en las ze allemaal. Want ik wilde zeker weten dat het iets voor MIJ was, dat ik het zou kunnen, en vooral dat ik al die informatie zou kunnen opslaan. Ik vond het zo interessant dat ik mij bij een voorlichtingsavond van het opleidingsinstituut waar zij haar opleiding volgde gelijk inschreef. Ik hoefde niet meer verder te kijken.”

Maar, wat raakte haar dan zo?

“Ik was altijd al dol op kinderen. Ik vind het heerlijk om anders te kijken naar kinderen. Wat zit er achter gedrag, wat zit er achter emoties als boosheid en verdriet. Samen ontdekken wat daar speelt. Ik was gefascineerd door de werkwijzen: het creatieve van schilderen en kleien, met playmobil poppetjes werken, coachspelletjes. Vooral samen iets doen, in plaats van tegenover elkaar zitten voor een gesprek.”

In 10 minuten onderneemster

Annemieke doorliep haar opleiding soepeltjes. Dat ze al die boeken al vooraf had gelezen, gaf haar een behoorlijke voorsprong. En toen, in 2012, ging zij direct naar de Kamer van Koophandel. 10 Minuten later stond zij buiten, en begon zij ‘gewoon’. Zij knapte de zolderruimte op en was klaar voor de eerste klanten.

Zo pakte zij dat aan

“Ik heb vooral heel veel via Facebook gedaan. In het begin vond ik het heel lastig om aan anderen te vertellen wat ik deed, en waarom ik dat deed. Toch kreeg ik via Facebook mijn eerste klanten. En toen kwamen ze heel langzaamaan. Eerst een per week. En zo werd het langzaam meer en meer. Het duurde ongeveer een jaar of drie voordat het echt liep en ik het vertrouwen had dat het zou blijven lopen.”

Ze vertelt het nu wel zo makkelijk maar uit de rest van haar verhaal blijkt dat Annemieke allesbehalve een afwachtende houding aannam toen zij met haar praktijk begon. Ze stuurde mails naar scholen om te vertellen wat zij voor leerlingen kon betekenen, vertelde alles en iedereen over zichzelf. Met flyers had ze niet zoveel, maar haar visitekaartje liet zij overal achter.

“Oh, en een heel leuke tip voor anderen: Bij ons in Papendrecht heeft de lokale krant een rubriek ‘tip de redactie’ en daar heb ik een stukje over mijzelf aangeleverd. Dat kwam dus in de krant. Dat is wel gaaf hoor, voor het eerst met je gezicht in de krant.”

Loslaten, zodat het weer kan stromen

Hoewel de praktijk langzaam groeide, kreeg Annemieke ook te maken met periodes waarin er wekenlang niet zo veel te doen was. “Moet ik ze van de straat trekken?, dacht ik dan weleens. Maar als ik het dan losliet en mijn focus verlegde, dan begon het vanzelf weer te stromen. Nog steeds als het even wat rustiger is, dan komen die stemmetjes weer: ik moet, ik moet, ik moet. Maar ik weet nu dat dit DE tijd is om mijn praktijk op te ruimen, lekker koffie te drinken met mijn vriendinnen, en dan komt het vanzelf weer op gang. Hetzelfde geldt overigens voor de vakanties. Inmiddels hoef ik mijzelf niet zo heel veel meer te promoten. Tevreden klanten vertellen hun ervaring door, en dat brengt steeds weer nieuwe klanten naar mijn praktijk.”

Niet op papier maar vanuit je hart

Niets menselijks is ook Annemieke vreemd, dus die miepgedachten herkent zij wel: “Dan heb je wel een diploma en heb je je eerste coachees gehad, maar dan komt het hoor. Kan ik het wel, ben ik wel goed genoeg? Maar, coach ben je niet op papier, maar vanuit je hart. Kennis is wel belangrijk, maar veel belangrijker is dat je zo puur mogelijk bent. Als je jezelf kunt zijn, dan ben je op je best.”

En zo heeft Annemieke aan den lijve ondervonden dat je elke keer weer het vertrouwen in jezelf terugvindt, als je maar gaat doen. Aan de slag gaat met je klanten. Sinds een jaar is zij ook traumatherapeut voor kinderen, jongeren en volwassenen: “Dat is soms best heftig’, dan zit dat monstertje ineens weer op mijn schouder. Kan ik dat wel? Maar als ik dan eenmaal de mensen spreek, dan valt dat monstertje van mijn schouder af. Daar moet ik dan dus gewoon weer in groeien, veel oefenen en oefenen, zo vaak mogelijk doen. En mijn eigen vorm daarin vinden. Daar word ik heel blij van.”

Die miepgedachten dus…

Als ik Annemieke vraag wat haar drie sterkste miepgedachten zijn, dan aarzelt zij geen moment: Kan ik dat wel. Ben ik wel goed genoeg. Anderen zijn beter!

Niets menselijks is ook Annemieke vreemd dus: “In het begin dacht ik ‘oei’ drie kindercoaches in Papendrecht. Shit concurrentie, zelfs in de straat. Nu denk ik: Iedereen heeft zijn eigen manier en zijn eigen specialiteiten. Kijk niet naar de ander. Probeer het op een positieve manier te doen. En het succes van de ander gewoon leuk te vinden voor die ander. Als ik nu nog wel eens word overvallen door zo’n miepgedachte, dan focus ik mij op het gevoel dat ik zou hebben als ik die gedachte niet meer had. En dan voel ik mij direct weer vol zelfvertrouwen!”

En daar slaat Annemieke de spijker op de kop, want er is niet zoiets als concurrentie. Als je namelijk heel goed weet voor wie je wilt werken en waarom jij bij uitstek de persoon bent om hem/haar te begeleiden, dan krijg je de klanten die bij je passen.

“Ik deed dat ook: bij andere coaches op de website kijken. En dan: ohhhh, die heeft een veel mooiere website! Of ik vond die ander dan veel leuker en spontaner overkomen. Intussen weet ik dat alles dat je op Facebook leest echt niet altijd klopt. Dus dat kijken naar een ander is helemaal niet handig. Het is leuk voor inspiratie. Maar verder moet je toch echt je eigen ding doen. Elke keer terug naar jezelf. Iedereen heeft zijn eigen methodieken, zijn eigen dingetjes. En wat jou uniek maakt, is dat jij JIJ bent.”

Samen sta je sterk

Wat een vertrouwen spreekt hieruit. Elke keer weer terug naar jezelf, en tegelijkertijd wel dat contact met de ander opzoeken. Want dat is wat Annemieke aan de lopende band doet. Om te sparren of brainstormen met collega’s, om zich een spiegel voor te laten houden, om samen te werken en om samen workshops te ontwikkelen en geven: “Samen sta je sterk. Samen zorg je ervoor dat gezinnen weer blij en gelukkig zijn. Dat er weer harmonie is binnen de gezinnen.”

Weerbaarheid, faalangst, trauma

Maareh, Annemieke, wat doe je dan eigenlijk?

Op die vraag is het even stil. Het valt niet mee om het ‘even’ in een paar zinnen samen te vatten. En dan komt het: “Ik begeleid kinderen, jongeren en hun ouders naar een gelukkiger leven. Voor meer harmonie in het gezin. Vooral harmonie in zichzelf. Dat ze vanuit zichzelf kunnen spreken en leven. Ik wil dat kinderen weten dat zij een eigen mening hebben en dat zij er mogen zijn. Ik sta ernaast op hun pad. Samen zoeken we naar ‘oplossingen’. Wat is je doel? En, hoe komen we daar?”

De businesscoach in mij wil dat dan natuurlijk graag veel concreter maken. Dus hoe ziet dat er dan uit? “Ik werk veel met kinderen en jongeren met vragen op het gebied van weerbaarheid, faalangst en trauma. Veel van mijn coachees zijn hooggevoelig, net als ik. Ik leer ze dat zij zichzelf mogen zijn. Ik maak zoveel mogelijk visueel en ‘praat’ terwijl we met iets anders bezig zijn. Dan ligt de focus niet op het gesprek, en dan voelt het kind zich vrij om te spreken. En natuurlijk werk ik ook veel met de ouders, dat kan niet anders. Maar, de vraag van het kind is voor mij altijd leidend.”

Waar je zelf mee strugglet dat komt tot je

Annemieke ervaart dat haar coachees haar vaak een spiegel voorhouden. Als hooggevoelige vrouw trekt zij dus veel hooggevoelige klanten aan. Ook al hebben die kinderen hun eigen gevoeligheid vaak zelf niet eens in de gaten: “Dat vind ik echt leuk om te merken. Waar je zelf mee strugglet, dat komt tot je. Het maakt ook dat ik mijzelf echt als instrument in kan zetten.”

De succes-TIPS! van Annemieke

Ik hoefde Annemieke eigenlijk niet eens te vragen naar haar succes-TIPS! De een na de andere vloog mij om de oren. En elke tip kon ik niet anders dan onderschrijven:

 • Deel je eigen ervaringen. Het is niet altijd maar ‘mijn succespraktijk’. Natuurlijk is het belangrijk dat je positief bent en jezelf te laten zien, maar deel naast de fijne ook af en toe de minder fijne momenten. Dat ben jij ook!
 • Plan bewust tijd voor jezelf in. Als je tot rust komt, blijf je veel positiever.
 • Investeer in jezelf: Laat jezelf coachen of zoek een collega op!
 • Bouw een netwerkje van collega’s op, of sluit je aan bij een beroepsvereniging, en zoek ze op om te sparren. Om af en toe je worsteling aan te vertellen. Want als zij zeggen: ‘Meid, dat heb ik ook!’, dan krijg je weer vertrouwen en leer je daar heel veel van.
 • Maar ook: wees kritisch in wie je online volgt. Af en toe je ‘vrienden’ op Facebook even flink opschonen, geef heel veel rust.
 • Als je iets heel gaafs ziet bij een collega-coach en je vraagt je af hoe hij/zij dat heeft aangepakt: neem contact op en vraag het gewoon! De een deelt niet graag, de ander juist wel. Dat levert heel leuke contacten en ideeën op!
 • Doe vooral je eigen ding. Niet alleen denken, maar vooral voelen wat bij je past. En daarop je keuzes maken. Als je de passie voelt in je hart, dan kom je er wel.
 • Neem geen klanten aan als ze niet bij je passen.
 • Houd je niet vast aan ‘klinisch geneuzel’ en labeltjes, kijk wat echt bij het kind past.
 • Zoek een coach op die workshops of trainingen geeft over het opbouwen van je praktijk. En vraag alles wat je wilt weten. Zodat je nog meer het vertrouwen krijgt dat je het kan.
 • Lees blogs, kijk vlogs van collega’s. Laat je inspireren!

En tenslotte: “Sluit je aan bij een beroepsvereniging, dat scheelt een hoop gedoe, uitzoekwerk en dus stress. Regel daar gelijk al je verzekeringen. Dat geeft een veilig gevoel.”

Mijn hart maakt een huppeltje van alles dat Annemieke deelt en van haar enthousiasme vooral. Enneh…. We blijken nog een gekkigheidje gemeen te hebben. Waar ik ‘stiekem’ heel graag naar Goede Tijden, Slechte Tijden kijk, smult zij van Utopia. We hebben daar dezelfde reden voor: “Smullen is dat. Lekker analyseren: Hoe gaan ze met elkaar om. Wat zit daar achter. Het is net het echte leven.”

En daarmee ronden we het gesprek af. Ik hoop dat het verhaal van Annemieke je heeft geïnspireerd. En, heb je vragen? Reageer dan gerust. Dat kan onder dit bericht of via: info@jouwsuccespraktijk.nlof 06 43 40 86 81.

Ik hoor graag van je!

Marlies van der Hout, Jouw succes-PRAKTIJK!

De Magische MindsetBox

Ben jij op zoek naar een super easy, en ook nog eens leuke, manier om jouw mindset in no-time te switchen? Wil jij jouw dag vol energie starten met een liefdevolle, krachtige uitnodiging om alles dat op je pad komt vanuit een nieuw – en dus positief – perspectief te bezien? Ben jij eraan toe je onzekerheid en twijfel voor eens en altijd goodbye te zeggen en vol vertrouwen verder te bouwen aan JOUW beste leven en die droompraktijk?

Dan is deze Magische Mindset Box voor jou!