Fotografe en videografe is ze. Ze noemt zichzelf De Visiegraaf. Esther van Berk. Ik vind haar leuk. Ze heeft een heerlijk droge humor. Is bescheiden maar ook niet over het hoofd te zien. En ze maakt mooi werk, ook niet onbelangrijk.
En omdat ik weet dat heel veel startende (kinder)coaches worstelen met zichtbaarheid. En omdat ik weet dat zichtbaarheid helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn als het soms lijkt. Sterker nog, omdat ik weet dat zichtbaarheid superleuk kan zijn… besluit ik Esther te interviewen. Over de do’s & dont’s in fotografie en video. Om het jou een stukje makkelijker te maken. Want ik gun je dat je de stap zet, en alles in mij schreeuwt:
Weg met de vakantiekiekjes, die korrelige foto’s en die foto’s die van de zijkant zijn genomen als profielfoto op je social media en je website. Laat foto’s maken waarop je jezelf laat zien. Als de professional die je bent. En waar je oogcontact maakt met je volger of websitebezoeker!
Weg met video’s waar je 65 takes nodig hebt voordat je iets durft te posten. Van die video’s die helemaal zijn dichtgetimmerd met een script waardoor enige spontaniteit ver te zoeken is. Waar het proces van bewerken uren langer duurt dan het opnemen van de video zelf. Start met video waarin je jezelf laat zien, eerlijk en oprecht, en ga de kracht ervan ervaren. En nog gekker misschien: ga eens live!
Maar goed, hiermee loop ik vooruit op de tips en adviezen van Esther. Dus laten we kijken wat zij hierover te zeggen heeft…
Ik vraag Esther hoe het toch komt dat we ‘met zijn allen’ video zo eng vinden?
Esther: “Video is gewoon spannend. Je wordt met je eigen buitenkantje geconfronteerd. Je eigen gezicht zien, en je eigen stem horen. Ik denk van mijn eigen video’s ook weleens: ‘Daar moeten mensen naar kijken en luisteren, och arme jij!’ Niet zelden heb ik hier klanten met tranen in de ogen van de stress.”
Maar als je er zo’n stress van krijgt, werkt het dan wel?
“Oh, het gebeurt wel dat een klant helemaal dichtslaat. Ik laat dat gebeuren. En ik stel dan gerust. Want het allerergste dat kan gebeuren is dat ze aan het eind van de dag zonder foto’s of video naar huis gaan. Dat neemt de druk weg.”
“En als ik ze dan vraag wat ze zouden willen vertellen en hoe, dan laat ik ze eerst maar eens vrijuit praten. En dan doen we hetzelfde op een gegeven moment voor de camera. En als ze – niet vanuit een marketinggedachte maar vanuit het hart – vrijuit gaan praten, dan komt het verhaal over. Dat is zo gaaf!”
Dat geloof ik graag. Niet zelden krijg ik van volgers te horen dat ze mijn video’s fijn vinden om naar te kijken. Omdat het vrij en eenvoudig overkomt. Dat is precies daarom, ik praat vanuit het hart. Alsof mijn ideale klant op dat moment voor mijn neus staat.
Wat is het grote voordeel van video in vergelijking met tekst?
“Voordat ik visiegraaf werd schreef ik zakelijke teksten. Ik was altijd op zoek naar de sprankeling in mensen, om dat dan in tekst te vatten. In video word je gedwongen nog korter en scherper te zijn met je boodschap. ‘Waar zit het hem nou eigenlijk in?’ Je hebt immers maar even de tijd. En die sprankeling komt in video nog sterker tot uitdrukking dan in tekst. In video kun je jezelf dus nog beter laten zien en je kennis delen. Dat spreekt mensen aan, en dat levert klanten op.”
Kort dus en vanuit het hart. Maar, hoe denk jij dan over scripts?
“Dat is een eeuwige discussie: moet je wel of niet je video vooraf uitschrijven in een script. Het is prettig om een script te hebben zodat je echt goed voorbereid bent. Maar durf het daarna los te laten. Je voelt het namelijk als je een video kijkt waar strak aan het script wordt vastgehouden. De boodschap komt dan niet over.”
Scripts, bewerken, ondertiteling. Dat houdt toch alleen maar op? Dan begin je nooit!
“Mijn advies is het zo eenvoudig mogelijk te houden als je je video’s zelf gaat maken. Want anders gebeurt het niet. Het is doodzonde als je elke week een halve dag bezig bent met een video van een halve minuut. Maar feit is wel dat er in ondertitelen van je video’s een groot voordeel zit. Heel veel mensen bekijken social media met geluid uit. Dan ben je ze dus kwijt als je video niet ondertiteld is.”
Ik geef gelijk toe: ik ondertitel video’s nooit. Ik ben van het snel, snel even live tussendoor. Omdat het dan ‘opkomt als poepen’, ik wil op dat moment direct iets delen, en ik weet van mijzelf dat het er niet van komt als ik er te lang over na moet denken of bewerken of ondertitelen… Maar als ik dit hoor dan realiseer ik mij ook weer dat ik daarmee wel een kans laat liggen.
Even een stapje terug: fotografie, heb je tips voor goede fotografie?
“Heel flauw, maar goede fotografie begint bij kwalitatief goed beeld. Een goede profielfoto moet goed belicht zijn en een rustige uitstraling hebben. Je moet goed herkenbaar en groot in beeld zijn. Er moet niet te veel gebeuren om jou heen. En de uitstraling moet kloppen. Het is heel belangrijk dat je voor jezelf bepaalt hoe je jezelf neer wilt zetten voordat je je laat fotograferen.”
“Ga het vervolgens niet oppoetsen en mooier maken. Wel professioneel, maar je wil vooral de sprankeling die in je zit eruit laten komen. Kies voor puur en oprecht. Stel jezelf de vragen: wie ben ik, wat past bij mij, wat past bij mijn persoon en bij mijn uitstraling. Kies daar heel bewust je fotograaf op uit. En niet die ene fotograaf die je toevallig in je netwerk hebt.”
Waar begin je dan, als je niet zoveel budget hebt?
“Al heb je maar 1 echt goede, professionele profielfoto. Zet die neer op je homepage, op je over mij pagina en op je contactpagina. En gebruik dezelfde foto op social media.”
“Als je een afspraak maakt met een fotograaf, vraag dan om 5 gevarieerde foto’s voor je website waaronder een profielfoto en een breder gekaderde foto. Bijvoorbeeld een foto waarop je aan het werk bent in praktijkruimte aan je bureau). Mensen willen namelijk weten met wie ze te maken krijgen, dus geef ze die kans door je ‘aan het werk’ te zien op je website.”
En video, hoe begin je daarmee?
“Je hebt verschillende type video’s: De promotievideo, waarin je laat zien wat je doet en wat de resultaten zijn die je behaalt. Dit zijn video’s die je meerdere keren kunt gebruiken op social media. Dan de bedrijfsvideo, die plaats je op je website en is echt een kennismaking. Die kun je op social media niet zo vaak herhalen, die is iedereen na een maandje wel beu. En kennisvideo’s. Dat zijn video’s waarin je elke keer een klein stukje kennis deelt. Een eye-opener, een tip geeft. Hiermee trek je de aandacht. Met kennisvideo’s wil je bereiken dat de kijker ziet dat je er verstand van hebt, dat ze een klik met je voelen.”
“Als je hebt gekozen voor een type video, bepaal dan vervolgens of je de video zelf gaat maken of dat je het laat doen. Je kunt heel veel zelf. Maar het is ook fijn om het te laten doen. Dan neem je meerdere video’s op 1 dag op. Wordt alles voor je bewerkt, ondertiteld en eventueel zelfs geplaatst. Dat scheelt heel veel werk en hoeft helemaal niet zo duur te zijn.”
Als je het nou helemaal zelf wilt doen, waar moet je dan rekening mee houden?
“Zet je telefoon op een statief. Dan hoef je niet met je aandacht bij de selfiestick te zitten. En het is veel rustiger om naar te kijken. Gebruik ook een dasspeldmicrofoon, zeker als je buiten opneemt. Zorg voor goed licht. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Daglicht is prima, als het maar van voren komt. Ga in ieder geval niet voor een raam staan waar de zon rechtstreeks inschijnt, want dan ga je knijpen met je ogen.”
“Het is handig om een vaste plek te hebben waar je je video’s opneemt, zodat je daar niet over na hoeft te denken. Dat kost allemaal te veel tijd. En bereid je voor. Weet wat je wilt zeggen, hoe je wilt beginnen en hoe je wilt eindigen. Laat het vervolgens los, en spreek zo natuurlijk mogelijk door bijvoorbeeld te doen alsof je je verhaal aan je leukste klant vertelt. Je kunt je video dan beginnen met ‘Hoi Maarten, ik maak deze video voor jou…’ Dat stuk aan het begin knip je er dan af. Je boodschap wordt er veel gerichter van.”
Dat werkt als een tierelier, weet ik uit ervaring… Toen ikzelf pas begon met lives en video’s had ik een fotootje van mijn ideale klant aan de bovenkant van mijn telefoon geplakt, net boven de camera. Daar keek ik naar als ik begon te spreken. Maakte het zoveel makkelijker om een spontaan verhaal te vertellen!
En hoe vaak zet je video in?
“Het belangrijkste is dat je een vaste frequentie en regelmaat hebt. Dat maakt het voor jezelf veel makkelijker. Ga uit van in ieder geval een keer in de week een video. Want maar een deel van je volgers krijgt je video te zien. Dat zit hem in de algoritmes van social media. Als maar 10% van jouw volgers je video te zien krijgt, dan is met een keer in de maand de opbrengst wel heel erg laag.”
Wat is de ideale lengte van een video? Want FB raadt video’s van 3,5 minuut aan…
“Een goede video is zo kort mogelijk. 3,5 Minuut is voor het algemene publiek veel te lang. Een minuut is perfect, anderhalve minuut wordt zelfs al lang. En het voordeel: als je onder de minuut blijft kun je je video zonder inkorten op Insta plaatsen. Ik pleit echt voor steeds korter. Je boodschap wordt veel krachtiger.”
“Oh, en je video kan je blog vervangen. Je kunt een video in je blog en in je nieuwsbrief opnemen. Er is ontzettend veel mogelijk met video.”
Hoe beoordeel je of een video goed genoeg is?
“Er zijn 3 vragen die je jezelf moet stellen: 1. Is het beeldtechnisch ok? Je bent geen hobbyist, het moet er professioneel genoeg uitzien. 2. Is het ontspannen genoeg, ben ik dit echt? En 3. Is de boodschap duidelijk? Als dat allemaal goed zit, dan gelijk online zetten en niet meer naar kijken. Behalve natuurlijk naar de reacties om daarop te reageren.”
En, nog een paar aanvullende tips van Esther:
- Vraag geen feedback van mensen die niks met jouw business te maken hebben.
- Houd het vol: 1 video is geen video. Als je je voorneemt met video te gaan werken, doe het dan 3 maanden en kijk dan pas wat het oplevert.
- Neem wekelijks op een vaste dag je video op. En neem eens 4 video’s achter elkaar op. Dat scheelt heel veel tijd.
- Plan een video gelijk in als je hem hebt gemaakt, want als je hem op een later moment nog terugkijkt voordat je plaatst, dan denk je te snel ‘ik maak wel een nieuwe’.
- Rare haren, scheve tanden. Het doet er niet toe. Eerst naar de kapper voordat je video opneemt is het slechtste excuus. 90% van de mensen ziet het niet, de enige die het ziet ben jij zelf.
- Als je werkt met visagie zorg dan dat het echt blijft. Kijk naar wie jij bent, hoe je jezelf normaal opmaakt en doe dan net een tandje meer. Maar niet overdone. Het moet blijven kloppen!
Tot slot heeft Esther nog een handig adres voor je
Wat je zeker nodig hebt voor goede video’s met je smartphone:
- Een statief zodat je mooi stabiel beeld hebt en niet met je aandacht half bij de selfiestick zit
- Een dasspeldmicrofoon zodat je mooi professioneel geluid hebt en niet hol klinkt
Alles hier verkrijgbaar, bij een leverancier die speciaal voor mij alles op een overzichtelijke pagina bij elkaar gezet heeft (en nee; ik verdien er niets aan door dit door te geven, maar ik steun altijd meer dan graag de goede zelfstandige ondernemers):
Optioneel: een ringlamp zodat je er altijd op zijn flatteust uitziet
De mijne heb ik via bol.com. Zoek even op ringlamp, dan kom je allerlei varianten tegen in verschillende prijsklassen en kun je kiezen wat bij je past.
Thanks, Esther!
Thanks Esther, voor je tips en adviezen. Voor onze samenwerking. En niet in de laatste plaats, voor jouw humor en ons leuke contact over van alles dat niet zakelijk is, zoals chocolade! 😉
