Kwaliteit

Mijn kwaliteit… Een jaar of 13 was ik. Ik voelde het in heel mijn lijf. Zo’n zinderend verlangen. Een zalige onrust. Ik wilde creëren.

Ik vond niets zo fijn als bij mijn oma breien. Liet ik een steek vallen, dan stak ik hulpeloos de breinaalden in haar richting. Zij loste het op. Was die enorme lap die uiteindelijk een sjaal of trui moest worden voorzien van een aandoenlijk slingerende rand omdat ik ongemerkt meerderde en minderde. Zij loste het op. Kwam ik bij die ingewikkelde armsgaten. Zij nam het over en loste het op.

En zo kwam er ooit een trui van mijn breinaalden. Super dik en warm. Want he, het moest wel een beetje snel gaan dus ik had de dikste naalden en wol gebruikt waar nog iets van een soepel vallende trui vanaf moest komen. Ik heb hem volgens mij maar 1 keer aangehad. Toen ik ongesteld was en me diep ellendig en koud voelde. Daarna verdween dat ding in de kast. Want wie gaat er vrijwillig rondlopen met een kledingstuk dat denkbeeldig 10 kilo gewicht aan een puberlijf optelt?

Creatief?

Maar goed. Creatief dus. Ik heb van alles geprobeerd. Wilde ZO graag mooie dingen maken. Maar er kwam gewoon nooit iets fatsoenlijks uit mijn handen. Echt waar, ik ben niet in staat met potlood een rechte lijn op het papier te trekken. Gewoon niet.

Ik ben DOL op muziek. Maar zelf muziek maken? OK, ik kon aardig pianospelen, maar puur op oefenen oefenen oefenen en altijd met die ellendige bladmuziek voor mijn neus. En de gitaar die ik in mijn enthousiasme kocht… het werd hem niet.

‘Ik wil mooie dingen maken’

Desondanks, dat verlangen bleef.

IK
WIL
MOOIE
DINGEN
MAKEN

Kwaliteit


Bleef alleen dat ene probleempje: ik was niet creatief. Gewoon niet. Sterker nog, ooit op mijn 28e deed ik een beroepskeuzetest. Daar werd ik op van alles gescoord. Bij het bespreken van de resultaten gniffelde de coach: ‘Als je onder 0 had kunnen scoren in creativiteit dan had je dat gedaan. Nu sta je godzijdank op de 0-lijn.’ Zij vond het grappig, mijn hart huilde.

Wat betekend creativiteit?

Totdat ik ontdekte dat ik in mijn hoofd had BEDACHT dat creatief zijn betekent: heel goed kunnen tekenen, schilderen, muziek maken, haken, breien, sieraden maken. Het stuk hierboven zegt genoeg… daar ligt mijn talent overduidelijk niet.

Ik was alleen even vergeten dat creativiteit ook betekent: Collages maken. Doodelen. Vrij en intuïtief schilderen. Je fantasie de vrije loop laten en verhalen, visualisaties en meditaties componeren. Nieuwe producten ontwikkelen. Gave, anders dan anders oplossingen bedenken met je klanten. Oh, de bouwwerken en ideeën waar de kids soms mee naar huis gingen na een sessie in mijn praktijk: GOUD!

Creativiteit is ook weten wat je wil neerzetten en de juiste persoon vinden om het te voor je te laten maken. Te verbeelden wat jij in je hoofd hebt. Ook als je zelf nog niet precies weet hoe het er uit moet zien.

Creativiteit is ook van niets iets maken. En van een beetje heel veel. Van een paar woorden en een richting in no-time een volwaardig, aansprekend, aantrekkelijk en lekker lezend verhaal maken.

En dat. Dat kan ik als geen ander!

Ik durf daarom ook volmondig te zeggen dat ik super creatief ben. Dat ik mijn creatiekracht bijna dagelijks eer en vier. Dat ik super trots ben op alles dat ik maak en bedenk. En dat ik weet, geloof en voel dat creativiteit een van mijn superkwaliteiten is.

Welke kwaliteit zou jij willen hebben?

Dus wil ik je vragen. Welke kwaliteit zou jij graag willen hebben en ben jij van overtuigd dat je niet, gewoon niet, hebt? Doe jezelf eens een lol… en definieer nog eens die kwaliteit voor jezelf. Zeg eens eerlijk? Ben je dan misschien toch creatief, net als ik? Of de eeuwige optimist? Of een woordkunstenaar? Of empathisch? Of…

Of andersom. Kijk naar een van je valkuilen. En herdefinieer die. Want perfectionisme vinden we allemaal super lastig. We vergeten dan alleen dat een perfectionistisch kantje super handig is als coach. Je zal je klanten immers niet zo snel in de steek laten als het even niet zo soepel loopt in een traject. De perfectionist zal de casus onderzoeken in intervisie. Of de boeken in duiken.

Doe jezelf een lol en duik er eens in. Ik ben heel benieuwd wat jij blijkt te zijn. Laat je het mij weten?
 
(Oh, de afbeeldingen bij deze post? Zijn enkele van mijn succescollages. Ik ontdekte namelijk dat ik op NOG een manier super creatief ben: het in beeld brengen van wat in mij leeft, het onbewuste bewust laten worden door het te verbeelden in collages. (ook onderdeel van mijn trajecten trouwens) Creatief, super gaaf en ontspannend, en bovenal extreem inzichtgevend. Oja luister ook eens naar deze Podcast voor nog meer inspiratie!

De Magische MindsetBox

Ben jij op zoek naar een super easy, en ook nog eens leuke, manier om jouw mindset in no-time te switchen? Wil jij jouw dag vol energie starten met een liefdevolle, krachtige uitnodiging om alles dat op je pad komt vanuit een nieuw – en dus positief – perspectief te bezien? Ben jij eraan toe je onzekerheid en twijfel voor eens en altijd goodbye te zeggen en vol vertrouwen verder te bouwen aan JOUW beste leven en die droompraktijk?

Dan is deze Magische Mindset Box voor jou!