September 2017. Er staat een kleine vrouw op tijdens een business event. En zij spreekt haar verlangen uit, vol passie. Niets kleins aan haar prachtige boodschap. Zij komt op voor meisjes. Kleine en grote meisjes. Die onzeker zijn, worstelen met hun zelfbeeld. Daar wil zij zich hard voor maken. Zodat hun onnodig gedoe, pijn en frustratie wordt bespaard. Want, dat kleine, onzekere meisje: dat was zij. Vroeger. Ik registreer wie het is. Ben haar – als collega-kindercoach – wel eens tegengekomen online. Ik ken haar van de beroemde theekransjes. Maar blijkbaar komt er iets nog groters aan.
Een paar maanden later zie ik het gebeuren: er komt een heuse opleiding tot meisjescoach, vormgegeven, opgezet en georganiseerd door Elske Kolkman, ook wel bekend als Elske Fiederelske. Dat kleine, grote meisje dat opstond in de zaal.
Hoe zag het pad van Elske eruit, en welke tips heeft zij met andere kindercoaches te delen?
Als ik later groot ben…
Als kind wist Elske al: “Als ik later groot ben, dan ga ik een eigen bedrijf starten.” Elske begon haar carrière als maatschappelijk werkster en volgde al op haar 22e de opleiding tot kindercoach. Zij was niet van plan direct een praktijk te starten. Toch kwam dat moment ‘als bij toeval’ een stuk sneller dan vermoed. Er werd bij haar in de buurt een kinderbeurs georganiseerd, waar verschillende hulpverleningsdisciplines vertegenwoordigd zouden zijn. De organisator benaderde haar, of zij een stand wilde, want “jij bent toch kindercoach?”
“Tja, ik kon toen zeggen ‘nee later’. Of ik kon de kans pakken, ja zeggen en gaan creëren. Ik koos voor het tweede. Dus in twee weken tijd koos ik een naam, stampte ik een website uit de grond en liet ik visitekaartjes maken. Het kon misschien beter, maar het was goed genoeg om te starten. Achteraf gezien was die beurs helemaal niet goed bezocht. Maar ik ontdekte wel dat ik toen al een heel duidelijke visie had en die goed kon verkondigen.”
Ik zal laten zien wat ik kan!
Elske startte haar praktijk overigens naast een loondienstbaan van 32 uur. “Ik durfde niet in het diepe te springen. Hoewel ik ontzettend geloof in de kracht van kiezen, geloof ik ook dat je ‘en en’ kunt doen als je nog niet volledig durft te kiezen.”
De 32 uur loondienst werd al snel 28. Daarna 18 en van daaruit sprong zij alsnog. Zonder uitkering, zonder plan B. Het werd haar aan alle kanten afgeraden: Je bent nog zo jong, het wordt niet vergoed, het gaat je niet lukken. Alle bezwaren kwamen voorbij. Waarop zij besloot: “Ik zal laten zien wat ik kan!”
Vanaf dat moment begon het avontuur van Elske. Inmiddels had zij heel helder voor ogen waarom zij deed wat zij deed, en voor wie zij van betekenis wilde zijn. Overal waar zij kwam, vertelde zij daarover. “Elke borrel, elke buurtvisite. Waar ik maar kon, vertelde ik mijn verhaal. En voordat ik het wist, stond ik met dat verhaal in de Gelderlander. Ik was nog maar net 3 maanden bezig.”
De kracht van oprechte aandacht
Elske gelooft in de kracht van oprechte aandacht. Daarom ontwikkelde zij de theekransjes, waar die oprechte aandacht wordt geschonken. Dit concept begon zij al snel door te geven aan collega’s. In binnen- en buitenland. “Voor mij was helder dat ik door mijn kennis door te gaan geven, het grootste effect kan hebben en de wereld mooier kan maken.”
Hoewel ook nu weer iedereen het haar afraadde, besloot Elske zich te specialiseren, door zich uitsluitend op meisjes te richten die worstelen met hun zelfbeeld. “Ik omarm mijn doelgroep en ik merk dat het effect heeft. Als dat ENE meisje dat worstelt, voelt dat er iemand is speciaal voor haar, en ontdekt dat er dus meer meisjes zijn als zij. Dan is mij dat heel veel waard.”
De eerste meisjescoach van Nederland
Elske stond dus op als eerste meisjescoach van Nederland. Dat betekende wel dat ze iets uit te zoeken had. Want wat is dat nou precies, meisjescoaching? Toen zij dat helder had, stroomde haar praktijk vol.
“En dat was helemaal ok. Totdat mijn eigen meisje geboren werd. Ik wilde niet MEER gaan werken, maar juist minder. Eerder dacht ik: ‘Later als ik groot ben, ga ik mijn kennis doorgeven.’ Na de geboorte van mijn dochter besloot ik dat ik het NU ging doen. Ik gooide het idee de wereld in terwijl ik nog niet alles achter de komma had uitgewerkt. Ik benaderde gastdocenten, en die zeiden allemaal ja. “
Als ik dan maar …
En, wat waren nou de grootste struggles van Elske?
Bij het antwoord op deze vraag moet ik even gniffelen. Wat herken ik haar woorden: “Als klein meisje dacht ik, als ik dan maar 19 of 20 ben, dan ben ik WEL zelfverzekerd. En nu word ik 30 en vraag ik mij af of ik het dan allemaal wel zal weten?”
Sinds de komst van haar dochter, Laure, wordt Elske meer dan ooit geconfronteerd met het maken van keuzes. “Ben ik bij Laure, dan vind ik soms dat ik niet genoeg doe voor mijn werk. Ben ik aan het werk, vind ik wel eens dat ik niet genoeg thuis ben. Ik wil niet fulltime werken, maar ik wil ook niet fulltime thuis zijn. Ik wil een levend voorbeeld zijn voor mijn dochter dat en en kan! Maar als zij dan eens niet helemaal lekker is en ik haar wegbreng, dan denk ik ook shit.”
En ook die gedachten zijn ZO herkenbaar!
Een andere uitdaging voor Elske is minder kritisch te zijn op zichzelf. De gedachte of zij genoeg gegeven heeft, bekruipt haar nogal eens. “Ik ben van nature iemand die heel veel geeft. Ik kan altijd iets vinden dat beter had gekund, waar ik nog harder had kunnen lopen of meer had kunnen geven. Als er iets minder goed loopt, dan ga ik eerst die 99 opties af die ik zelf anders had kunnen doen. En dan pas die ene van de ander. Nu leer ik steeds meer de verantwoordelijkheid bij de ander te laten.”
Welke succes-TIPS! wil Elske met JOU delen?
- Als je iedereen wilt helpen, help je niemand, want je ziet niemand echt. Kies dus voor een duidelijke doelgroep, voor een specialisme.
- Kies bijvoorbeeld voor wat jij zelf hebt gemist als kind. Maar, zorg er dan wel voor dat je er zelf echt uit bent. Want ik zie ook collega’s die in elk gesprek hun eigen stuk nog aan het uitvechten zijn. En kinderen zijn daar heel gevoelig voor.
- Er ontstaan de mooiste dingen als je afstemt op degene die tegenover je zit. Werk dus geen draaiboek af. En verwijs naar een collega als die beter is in een bepaalde vraag dan jij.
- Maak een heldere keuze voor wat je wel en wat je niet doet. Daardoor ga je veel sterker in je eigen kracht staan. Dit is wie ik ben, dit is wat ik kan, en dat is goed genoeg.
- Vertrouw op je eigen kunnen. School je dus niet omdat je jezelf nog niet goed genoeg vindt, maar omdat je het leuk vindt.
- Ieder mens is onzeker. Dat maakt je niet verkeerd, dat maakt je mens. Wees daar dus eerlijk over, naar jezelf en naar de ander.
- Eerst doen, dan durven. Want zelfbeeld groeit alleen met terugwerkende kracht. Als je onder een dekentje gaat zitten wachten, dan wordt die berg alleen maar hoger. Al doe je maar steeds een heel klein stapje. Of iets dat er op lijkt. Of met een omweg.
- Vergelijk ‘jezelf achter de schermen’ niet met ‘anderen voor de schermen’. Daarmee maak je het jezelf zo moeilijk. Het gaat bij niemand vlekkeloos, alleen zie je dat niet.
- Als je een kans krijgt, pak die dan ook. Durf ja te zeggen en ergens voor te gaan staan en te springen. Ook als je de hele weg nog niet ziet, die ontvouwt zich dan wel.
Een uitnodiging tot groei
En ook de laatste tip kan ik niet anders dan onderschrijven: “Het ondernemerschap is bij uitstek iets waarbij je jezelf tegenkomt. Zie dat als een mooie uitnodiging tot groei, en neem dan coaching voor jezelf. Voor je eigen gedoe. Want anders krijg je gedoe met je klanten.”
Ik hoop dat het verhaal van Elske je heeft geïnspireerd. En, heb je vragen? Reageer dan gerust. Dat kan onder dit bericht of via: info@jouwsuccespraktijk.nlof 06 43 40 86 81.
Ik hoor graag van je!
Marlies van der Hout, Jouw succes-PRAKTIJK!
